Vakaus - ja kasvusopimus euroalueen julkisen talouden viitekehyksenä - Koivula, Merja (My University, 2005)
Vakaus – ja kasvusopimus sekä euroalueen maiden julkisten talouksien hallinta ja finanssipolitiikka euroalueella on ollut suuressa määrin esillä sekä tutkimuksien kohteena viime vuosina. Tällä hetkellä vakaus – ja kasvusopimus on ajankohtaisempi kuin koskaan, päätetäänhän sopimuksen muuttamisesta ja näin ollen käytännössä katsoen sopimuksen koko tulevaisuudesta kuluvan kevään 2005 aikana Tutkielmassa käsitellään euroalueen maiden julkisen sektorin vajeiden sekä velan hallintaa vakaus – ja kasvusopimukseen nähden. Teoreettisessa viitekehyksessä käsitellään budjettialijäämää ja julkista velkaa kansantaloustieteen teoriassa sekä esitellään keskeisimpien koulukuntien näkemykset. Tarkoituksena on selvittää, tarvitaanko euroalueella vakaus – ja kasvusopimuksen kaltaista finanssipolitiikan viitekehystä sekä analysoida nykyisen sopimuksen tähänastista toimivuutta sekä tulevaisuudennäkymiä. Tutkimustulokset osoittavat, että vakaus – ja kasvusopimus ei ole toiminut odotetusti. Sopimuksen uskottavuus on kärsinyt sekä maiden sitoutuminen sopimuksen noudattamiseen on heikentynyt. Sopimuksen jonkinasteista muuttamista voidaan pitää välttämättömänä. Yhteisen finanssipolitiikan kehyksen välttämättömyyttä euroalueella ei kuitenkaan voida kyseenalaistaa.
Keywords: vakaus – ja kasvusopimus; budjettialijäämä; julkinen velka; euroalue; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|