Yrityksen rahoitusrakenteen, liikeriskin ja toimialan vaikutus markkinapohjaisiin tunnuslukuihin - Pöyskö, Antti (My University, 2005)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia, onko yrityksen rahoitusrakenteella, liikeriskillä ja toimialalla vaikutusta osaketuottoja kuvaaviin markkinapohjaisiin tunnuslukuihin. Teoriassa käytiin läpi keskeisimmät aihealueeseen liittyvät osakemarkkinateoriat. Lisäksi perehdyttiin yrityksen rahoitusrakenteeseen ja riskeihin. Tutkimuksen yritykset valittiin Vaasan yliopiston ETLA -tietokannasta. Tutkittavia yrityksiä oli 49 ja toimialoja oli seitsemän. Tarkasteluajanjaksona olivat vuodet 1999–2003. Tutkittavina selittävinä muuttujina olivat osinkosuhde, E/P-luku ja osinko/hinta-suhde. Selittävinä muuttujina puolestaan vuorottelivat omavaraisuusaste ja liikeriski. Toimialakohtaisuutta analysoitiin parametrisen varianssianalyysin eli ANOVA:n avulla. Rahoitusrakenteen ja liikeriskin vaikutusta markkinapohjaisiin tunnuslukuihin analysoitiin puolestaan yhden muuttujan ja usean muuttujan regressioanalyyseilla. Tutkimustulosten perusteella toimialoilla havaittiin olevan vaikutusta yrityksen markkinapohjaisiin tunnuslukuihin. Liikeriskin vaikutus jäi tutkimuksessa hyvin vähäiseksi. Sen sijaan rahoitusrakenteen havaittiin vaikuttavan yrityksen markkinapohjaisiin tunnuslukuihin. Tutkimustuloksen tukevat aikaisempia toimialakohtaisia ja rahoitusrakenteellisia tutkimuksia. Liikeriskin osalta tulokset olivat hieman aikaisemmista tuloksista poikkeavia.
Keywords: rahoitusrakenne; liikeriski; toimiala; markkinapohjainen tunnusluku; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|