Ilmastoviisaiden asumisvalintojen poliittiset teemat ja ristiriidat - Eronen, Elsi (My University, 2024)
Tutkimus ilmastonmuutoksen ympärillä on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi. Monet tutkimukset ovat nostaneet vastuullisen asumisen yhdeksi keskeiseksi, ilmastonmuutosta hillitseväksi osatekijäksi hiilineutraalimman tulevaisuuden toivossa. Yksi tapa ohjata kuluttajien kulutus- ja asumistapoja on asettamalla poliittisia tavoitteita ja keinoja vastuullisuuden edistämiseksi. Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida ihmisten keskusteluja ilmastoviisaan asumisen ja politiikan välisen yhteyden syventämiseksi. Tutkielman avulla pyritään lisäämään ymmärrystä siitä, millaisia näkemyksiä kuluttajilla on ilmastoviisaasta asumisesta ja vastuullisuuteen tähtäävistä politiikkakeinoista. Tutkielman teoriaosuudessa yhdistyy vastuullinen kuluttaminen, ilmastoviisas asuminen sekä politiikkakeinot. Luvussa käsitellään kuluttajien vastuulliseen päätöksentekoon vaikuttavia osatekijöitä, ilmastoviisaan asumisen merkitystä ja haasteita sekä politiikkakeinoja vastuullisen kuluttamisen ohjaajana. Kuluttajan vastuullista päätöksentekoa tarkastellaan sisäisten ja ulkoisten osatekijöiden kautta. Teorialuvun lopussa esitellään ilmastoviisasta asumista, kuluttajien vastuullista päätöksentekoa ja politiikkakeinoja yhdistelevä viitekehys. Tutkielman tieteelliseksi lähestymistavaksi valikoitiin fenomenologis-hermeneuttinen. Aineistoa analysoidaan teoriaohjaavan sisällönanalyysin menetelmin. Aineistona käytettiin HS Digin verkkoartikkeleiden kommenttiketjuja, jotka on kerätty osana DeCarbon Home- tutkimushanketta. Sisällönanalyysin kautta pyrittiin löytämään aineistosta esiin nousevia teemoja ja ristiriitoja. Aineistosta löydettiin kolme keskeistä ilmastoviisasta asumista ja politiikkaa yhdistelevää teemaa. Tutkielmassa teemat esitellään keskusteluina, jotka ovat taloudellisuudesta ja rahasta, poliitikkoihin kohdistuvasta epäuskosta sekä vastuullisuustoimien vaikutuksesta ja vastuunkannosta. Tämän lisäksi analyysin kautta tunnistettiin aineiston ja teorian välisiä, sekä keskusteluiden välisiä ristiriitoja. Tehdyn tutkimuksen perusteella havaittiin voimakkaita näkökulmia vastuullisuustoimiin liittyen. Etenkin taloudellisuuteen ja rahaan liitettävässä keskustelussa nousee esiin kirjoittajien toive konkreettisille tukitoimille vastuullisen asumisen toteuttamiseksi. Keskusteluissa nousee esiin vahvasti poliittisiin tahoihin kohdistuva epäluottamus ja epäuskoisuus vastuullisuustoimien toteuttamiseksi. Epäuskoisuuteen liittyvissä keskusteluissa korostui kirjoittajien voimakkaat mielipiteet sekä negatiivinen suhtautuminen vastuullisuustoimiin. Suuri osa kirjoittajista koki politiikkojen asettamat vastuullisuustoimet vain symbolisiksi, eikä ilmastonmuutosta hidastaviksi toimiksi.
Keywords: asuminen; kuluttajat; vastuullisuus; politiikka; sisällönanalyysi; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|