TUTKIELMA SEPPO SAARION PÖRSSILIIGASTA - Långström, Eeva-Marja (My University, 2007)
Osakkeisiin ja rahastoihin sijoittaminen on viime vuosina yleistynyt huomattavasti. Myös erilaiset sijoitusvaihtoehdot ovat lisääntyneet. Ihmisten pyrkiessä mahdollisimman tuottavaan sijoittamiseen käytetään paljon erilaisia työkaluja, tunnuslukuja ja arvonmääritysmalleja. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella erästä sijoittamisen työkalua, Seppo Saarion Pörssiliigaa. Tutkimuksen teoriaosassa tarkastellaan sijoittamista nykyaikana, erilaisia tapoja sijoittaa ja käydään läpi sijoittamiseen liittyviä työkaluja sekä selvitetään Pörssiliigan toimintaperiaatteet. Tutkimusotteeksi valittiin toiminta-analyyttinen tutkimusote, koska se vastasi parhaiten tutkimuksen luonnetta ja tutkimusongelman asettelua. Tutkimusaineisto kerättiin sijoittamisen ammattilaisilta, koska haluttiin saada mahdollisimman luotettava tutkimus. Tutkimusmenetelmänä käytettiin Analytic Hierarchy Process (AHP) –menetelmää. Tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta, että Pörssiliiga on toimiva sijoitustyökalu myös sijoittamisen ammattilaisten mielestä. Pörssiliigan painoarvoprosenttien ja haastatelluilta saatujen painoarvoprosenttien vertailulla käytiin läpi jokainen Pörssiliigan tekijä. Eroja syntyi, mutta pääasiassa painoarvojen suunta oli sama muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
Keywords: Sijoittaminen; Pörssiliiga; analyyttinen hierarkiaprosessi; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|