Tilitoimiston asiakastoimeksiantoihin liittyvät riskit ja niiden hallinta - Fors, Mirjam (My University, 2016)
Tilitoimistot ovat taloushallinnon asiantuntijapalveluihin erikoistuneita yrityksiä. Tilitoimistojen ydinosaamisalueita ovat perinteisesti taloudellisen tiedon tuottamiseen liittyvät tehtävät, kuten yritysten kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatiminen sekä yritysten verotukseen liittyvät tehtävät. Näiden lisäksi tehtäväkuvaan liittyy muun muassa vero- ja yrityssuunnitteluun liittyviä toimeksiantoja. Toimeksiantoina suoritettavien tehtävien kategoria voi olla laaja ja sisältää paljon oikeudellisestikin merkittäviä toimeksiantoja. Tilitoimiston asiakkaan aineistosta tuottamalla informaatiolla on merkitystä niin asiakasyritykselle itselleen kuin asiakkaan sidosryhmillekin. Tilitoimiston asiakassuhteisiin liittyvistä toimeksiannoista voi syntyä oikeudellisia riskejä myös tilitoimistolle itselleen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia oikeudellisia riskejä tilitoimiston asiakkaiden toimeksiannoista ja niiden täyttämisestä voi seurata tilitoimistolle ja miten näitä riskejä voidaan tilitoimistossa hallita ja välttää. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, millaisia sopimusoikeudellisia riskejä tilitoimiston toimeksiantoihin liittyy sekä millainen tilitoimiston rikosoikeudellinen vastuu asiakassuhteisiin liittyvistä toimeksiannoista voi seurata. Tutkimuksessa pyritään myös selvittämään, miten tilitoimisto voi hallita sopimusoikeudellisia riskejä sekä miten rikosoikeudellisia riskejä voidaan välttää. Tutkimusaineisto perustuu sopimus- ja rikosoikeudelliseen kirjallisuuteen. Oikeustapauksien avulla pyritään selventämään niitä velvoitteita, jotka ovat merkityksellisiä vastuiden hallitsemiseksi ja välttämiseksi. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että yksi tärkeimpiä tekijöitä tilitoimiston ja kirjanpitäjän asiakastoimeksiantoihin perustuvien riskien hallinnassa on huolellinen toiminta, joka on taustana niin sopimusoikeudellisten riskien hallinnassa kuin kirjanpitorikos- ja verotuksellisten riskien välttämisessä. Myös oman työnsä tarpeenmukaisella dokumentoinnilla voidaan pyrkiä osoittamaan, miten on toiminut, miksi ja mitkä ovat olleet toiminnan tavoitteet.
Keywords: tilitoimisto; kirjanpitäjä; riskien hallinta; sopimusoikeus; kirjanpitorikos; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|