IFRS:n vaikutus yritysten ulkoiseen kuvaan ja tulosennusteeseen -Tarkastelu tunnuslukuanalyysin avulla suomalaisella ja alankomaalaisella aineistolla - Immonen, Mia (My University, 2008)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, mitä vaikutuksia IFRS-tilinpäätökseen siirtymisellä on ollut yritysten tunnuslukuinformaatioon ja tulosennusteisiin. Tutkielman teoriaosuudessa käsitellään tilinpäätöskäytäntöjen harmonisointiin liittyviä syitä ja harmonisointia EU:ssa. Tämän jälkeen käsitellään suomalaista ja alankomaalaista tilinpäätöskäytäntöä sekä IFRS viitekehystä. Teoriaosuudessa esitellään IFRS-standardeja, joilla on olennaista vaikutusta tulos –ja tasetietoihin. Tutkimusaineisto koostuu Helsingin Pörssissä (Omx) ja Amsterdamin Pörssissä noteeratuista yrityksistä. Maiden valinnalla pyritään saamaan laajempaa kuvaa IFRS:n vaikutuksista yrityksiin. Empiirisessä osuudessa tilinpäätöskäytäntöjen eroja tutkitaan tunnuslukujen avulla. Tutkimuksessa käytetään Wilcoxonin testiä. Vaikutusta tulosennustee-seen tutkitaan puolestaan vertailemalla toteutunutta ja ennustettua EPS-tunnuslukua aikaperiodilla 2002-2006. Tutkimuksessa saatujen tulosten perus-teella IFRS:n vaikutukset tunnuslukuinformaatioon ovat samansuuntaiset riippumatta kansallisesta tilinpäätöskäytännöstä. Pieni otoskoko on tässä kuitenkin tutkimustuloksien luetettavuutta rajaava tekijä. IFRS:n voimaantulon ei havaittu kaventavan analyytikkojen ennusvirhettä Suomessa mutta sitä vastoin ennusvirheen havaittiin kasvavan Alankomaissa.
Keywords: IFRS-standardit; tilinpäätöskäytännöt; tunnuslukuanalyysi; tulosennuste; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|