Perinnöstä luopumisen ja sen peruuttamisen veroseuraamukset - Viitaniemi, Tuuli Merita (My University, 2021)
Suomalaisten elinikä on pidentynyt ja samalla myös jälkipolville siirtyvän varallisuuden määrä on kasvanut. Nämä tekijät ovat lisänneet jäämistösuunnittelun tarvetta ja erilaiset kuolemanvaraiset järjestelyt ovatkin yleistyneet suomalaisten keskuudessa. Perinnöstä luopuminen on yksi jäämistösuunnittelun keinoista, jonka avulla on mahdollista saavuttaa merkittäviäkin verosäästöjä. Perillisen on mahdollista siirtää perintö yhden sukupolven yli luopumalla siitä, jolloin myös yksi sukupolvi vähemmän joutuu maksamaan perintöveroa perintönä siirtyvästä omaisuudesta. Tutkielman tavoitteena on tutkia perinnönsaajan ja testamentinsaajan oikeutta luopua saannostaan sekä luopumisen vaikutuksia perintöverotukseen. Toisena tavoitteena on tutkia perinnönsaajan ja testamentinsaajan oikeutta peruuttaa luopumisensa sekä luopumisen peruuttamisen vaikutuksia perintöverotukseen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten perinnön- tai testamentinsaaja voi luopua saannostaan tehokkaasti siten, että saannon kohteena ollut varallisuus ja siihen liittyvä perintöverovelvollisuus siirtyisi sijaantuloperilliselle. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, onko perinnöstä luopuneella oikeutta peruuttaa luopumisensa ja jos on, niin minkälaisilla edellytyksillä tämä on mahdollista ja millaisia vaikutuksia luopumisen peruuttamisella on perintöverotuksen toimittamiseen. Tutkielma toteutetaan oikeusdogmaattisena eli lainopillisena tutkimuksena. Tutkielma perustuu vallitsevaan lainoppiin, jonka tarkoitus on selvittää, miten oikeus on tosiasiallisesti toteutunut ja miten se tulee myös tulevaisuudessa todennäköisesti tapahtumaan. Lähdeaineistona tutkielmassa käytetään kansallista lainsäädäntöä ja niiden esitöitä, oikeuskirjallisuutta ja korkeimman oikeuden oikeuskäytäntöä. Lisäksi Verohallinnon ohjeilla on keskeinen rooli vallitsevan verotuskäytännön tutkimisessa. Mikäli perinnöstä luopuminen on tapahtunut tehokkaasti, kohdistetaan perittävän jälkeen toimitettava perintöverotus luopujan sijasta perittävän omaisuutta saaneisiin. Tehottomaksi todetussa luopumisessa luopuja ei vapaudu perintöverovelvollisuudestaan, joten hänelle määrätään koko perintöosuudesta perintövero maksettavaksi. Tämän lisäksi tehottoman luopumisen yhteydessä määrätään lahjavero luopujan sijaan omaisuuden saajalle. Perintöverotuksessa katsotaan lähtökohtaisesti, että perinnöstä luopuminen yksipuolisena oikeustoimena sitoo tekijäänsä, eikä luopuminen ole yksipuolisesti peruutettavissa. Perinnöstä ennakkoon luopunut voi peruuttaa luopumisensa ilmoittamalla siitä kirjallisesti perittävälle, mutta perittävän ei tarvitse hyväksyä peruutusta. Sekä ennakkoluopumista että jälkiluopumista saattaa kuitenkin rasittaa jokin pätemättömyysperuste, johon luopujan on mahdollista vedota.
Keywords: perinnöt; perintöoikeus; perintövero; testamentti; verotus; luopuminen; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|