De inhemska språken hos förstavårdspersonalen vid Österbottens räddningsverk : en fallstudie om språkanvändning, språkfärdigheter och inställningen till språk och tvåspråkighet - Niemi, Salla (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielmassani tutkin kotimaisten kielten käyttöä ja niiden itsearvioitua osaamista sekä kotimaisiin kieliin ja kaksikielisyyteen liittyviä asenteita Pohjanmaan pelastuslaitoksella. Tutkittaviksi olen valinnut henkilöt, jotka työskentelevät ensihoidon parissa. Tutkimukseen osallistuu sekä suomen- että ruotsinkielisiä henkilöitä. Olen toteuttanut tutkimukseni anonyymin sähköisen kyselylomakkeen muodossa. Aineistoni koostuu 28 Pohjanmaan pelastuslaitoksella työskentelevän pelastushenkilön vastauksista. Analysoin saamiani vastauksia sekä kvantitatiivisesti että kvalitatiivisesti. Rajasin tutkimukseni seuraaviin tutkimuskysymyksiin: Miten Pohjanmaan pelastuslaitoksella ensihoidon parissa työskentelevät henkilöt arvioivat itse osaamisensa kotimaisissa kielissä? Missä määrin tutkimukseen osallistuneet henkilöt käyttävät kotimaisia kieliä työssään ja vapaa-ajallaan? Millainen käsitys tutkittavilla on kotimaisten kielten asemasta ja kaksikielisyydestä heidän työympäristössään sekä yleisesti yhteiskunnassa? Pohjanmaan pelastuslaitoksella ensihoidon parissa työskentelevät henkilöt, joiden äidinkieli on ruotsi arvioivat osaamisensa toisessa kotimaisessa kielessä vähintään hyväksi. Henkilöt, joiden äidinkieli on suomi, arvioivat osaamisensa toisessa kotimaisessa kielessä tyydyttäväksi tai hyväksi. Lähes kaikki tutkimukseen osallistuneet henkilöt ilmoittivat käyttävänsä äidinkieltä joko yhtä paljon tai enemmän työajan ulkopuolella kuin mitä he käyttivät työajalla. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt kokevat kaksikielisyyden rikkautena ja pitävät tärkeänä sekä suomen että ruotsin kielen osaamista työssään.
Keywords: svenska; tvåspråkighet; finska; språkbruk; språkkunskap; inställning; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|sv=Svenska språket|; fi=Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma|en=Pre-service Programme in Immersion Education|