Valmentava johtaminen Oulun poliisilaitoksessa : Esihenkilöiden näkemyksiä valmentavan johtamisen toteuttamisesta ja työkaluista - Syvänen, Mikko (My University, 2024)
Viime vuosina työelämän ja työntekemisen toimintaympäristön muutos on pakottanut organisaatiot muuttamaan johtamistaan ja toimintatapojaan sekä yksityisellä sektorilla, että julkisessa hallinnossa. Yhtenä ratkaisuna muutokseen vastaamiseen on käytetty valmentavaa johtamista ja myös Poliisihallinnossa aloitettiin vuonna 2018 kouluttamaan esihenkilöitä valmentavaan johtamiseen. Valmentavassa johtamisessa korostuu työntekijöitä osallistava valmentava ote, hyvät vuorovaikutustaidot, luottamus, kysyminen ja kuunteleminen sekä koko organisaatiota palveleva yksilön potentiaalin vahvistaminen. Valmentava johtaminen kuvataan tavoitehakuisena prosessina, jossa valmentava johtaja muun muassa auttaa ja kehittää työntekijää löytämään sekä käyttämään omia kykyjään ja potentiaaliaan tavoitteidensa saavuttamiseksi, mikä mahdollistaa koko ryhmän ja organisaation toiminnan kehittymisen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten valmentavaa johtamista toteutetaan Oulun poliisilaitoksessa ja minkälaisia valmentavan johtamisen työkaluja esihenkilöillä on käytössään johtamistyössään. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Tutkimuksessa haastateltiin kahdeksaa kokenutta esihenkilöä eri sektoreilta Oulun poliisilaitoksesta. Tutkimusaineisto analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla, jossa teoreettinen viitekehys ohjaa analyysia. Tutkimuksen teoreettisessa osassa tarkastellaan valmentavan johtamisen teoriaa aiheen kirjallisuuteen pohjautuen. Tutkimustulosten perusteella esihenkilöt toteuttavat valmentavaa johtamista osallistamalla työntekijöitä päätöksentekoon, oman työnsä tekemiseen ja kehittämiseen. Osallistaminen toteutetaan kuuntelemalla, kysymällä ja palautteen avulla. Lisäksi osalla esihenkilöitä on käytössä keskustelumalleja, joita he voivat myös hyödyntää työssään. Keskeistä on tavoitteellinen yhteistoiminta sekä työntekijöiden osaamisen hyödyntäminen. Hyödyntämällä työntekijöiden vahvuuksia ja osaamista päästään tavoitteisiin paremmin ja koko ryhmän sekä organisaation suorittaminen paranee. Hyvä vuorovaikutus sekä luottamus koettiin haastateltavien mielestä erittäin tärkeänä ja keskeisenä asiana valmentavan johtamisen toteuttamisessa, joita ilman ei voida toteuttaa valmentavaa johtamista. Tutkimustulokset osoittivat valmentavan johtamisen soveltuvan poliisihallintoon huonosti poliisin operatiivisessa toiminnassa, jossa johtaminen perustuu autoritääriseen johtamiseen. Myös poliisitoiminnan erityisluonne, johtuen lakisidonnaisuuksista sekä määräysten ja ohjeiden noudattamisesta toiminnassa nähtiin heikkoutena valmentavan johtamisen toteuttamisessa. Muuhun esihenkilötyöhön ja johtamiseen sen koettiin soveltuvan hyvin myös poliisihallinnossa. Tutkimustulosten perusteella valmentava johtaminen koetaan tärkeäksi ja koulutusta toivottiinkin annettavan lisää ja osa haastateltavista esittikin kritiikkiä annettavan koulutuksen määrään sekä sen kohdistumiseen pääosin vain päällystöesihenkilöihin.
Keywords: valmentava johtaminen; vuorovaikutus; luottamus; poliisi (organisaatiot); fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|