Kansainvälisten perintöverosopimusten vaikutus Suomen perintöverotukseen : Perintöverotuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta - Veteläinen, Akseli (My University, 2025)
Perintöverotus on verotuksen muoto, jolla pyritään säätelemään varallisuuserojen kertymistä ja turvaamaan tasainen verotulojen saanti. Vuonna 2023 perintö- ja lahjaveroa kerättiin noin 1,15 miljardia euroa. Tästä perintöveron osuus on noin 80 %. Perintötilanne voi mutkistua, mikäli perinnönjättäjä tai perillinen eivät asu Suomessa vakinaisesti, tai perittävä omaisuus ei sijaitse Suomessa. Ulkomailta saadut perinnöt ja testamenttisaannot ovat yleistyneet kansainvälisen liikkuvuuden lisääntymisen myötä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia vaikutuksia Suomen muiden valtioiden kanssa solmimat verosopimukset tuovat perintöverotuksen toimittamiseen ja millaisia vaikutuksia tällä puolestaan on määrättävän perintöveron määrään. Tutkielma on lainopillinen eli oikeusdogmaattinen. Oikeusdogmaattinen tutkimus pyrkii kuvaamaan ja selittämään voimassa olevaa oikeutta. Tutkimuksessa analysoitiin lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöjä systemaattisesti ja tehtiin perusteltuja johtopäätöksiä niiden soveltamisesta käytännössä. Lainopin avulla keskityttiin säädösten, kuten perintö- ja lahjaverolain sekä Suomen eräiden valtioiden kanssa solmittuihin perintöverotusta koskevien verosopimusten, tarkasteluun ja tulkintaan sekä niiden vaikutuksiin perintöverotukseen. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kansainväliset verosopimukset voivat vaikuttaa merkittävästi Suomessa toimitettavaan perintöverotukseen. Tietyissä tilanteissa verosopimukset voivat jopa vapauttaa saannon perintöverosta kokonaan tiettyjen edellytysten täyttyessä. Perintöverotukseen vaikuttavat muun muassa perinnönsaajan ja perinnönjättäjän asuinvaltiot, sukulaisuussuhde sekä mahdollisesti ulkomailla tapahtuva perintöverotus, jolloin kaksinkertaisen verotuksen poistamista koskevat säädökset tulevat kyseeseen. Monet ulkomaiset valtiot eivät kanna veroa perinnöstä lainkaan, kuten Suomessa, joten voi olla hämmentävää ulkomailla asuville perillisille, että heidän osaltaan perintöosuudesta kannetaankin veroa Suomessa sijaitsevasta omaisuudesta. Kansainväliset verosopimukset määrittävät, missä valtiossa verotus ensisijaisesti tapahtuu ja mistä omaisuudesta. Sopimukset edistävät verotuksen ennakoitavuutta ja oikeudenmukaisuutta, kun perillisten ja perinnönjättäjien verovelvoitteet ovat selkeämmin määriteltyjä.
Keywords: perintövero; verosopimukset; perinnöt; perintö- ja lahjaverolaki; verovapaus; kansainvälinen vero-oikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|