Kirjanpitolautakunnan 14.1.2003 antaman yleisohjeen vaikutukset ympäristöraportoinnin vertailukelpoisuuteen Suomessa - Huttunen, Sanna (My University, 2005)
Tämän työn tarkoituksena on ollut tutkia miten kirjanpitolautakunnan 14.1.2003 antama yleisohje on vaikuttanut vuosikertomuksissa tapahtuvaan ympäristöraportointiin ja erityisesti sen vertailukelpoisuuteen Suomessa. Aineistona on käytetty Helsingin pörssin päälistalla noteerattujen ympäristöherkillä toimialoilla toimivien yritysten vuosikertomuksia vuosilta 2001 ja 2003. Vertailukelpoisuutta on tutkittu sisältöanalyysin ja C-indeksin avulla. C-indeksi on eräs H-indeksin (Herfindahl index) erityistapauksista, joka mahdollistaa moninkertaisen raportoinnin. Tutkielmassa on tutkittu sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista ympäristöraportointia. Sisältöanalyysin ja C-indeksin perusteella voidaan todeta, että ympäristöraportointi on lisääntynyt melko paljon tutkimusvuosina. Myös ympäristöraportoinnin vertailukelpoisuus on parantunut suurimmassa osassa tutkittuja osa-alueita. Tämän ei voida kuitenkaan katsoa johtuvan pelkästään kirjanpitolautakunnan yleisohjeesta, vaan ympäristöraportoinnin ja sen vertailukelpoisuuden lisääntymiseen on olemassa useita syitä.
Keywords: Ympäristöraportointi; vertailukelpoisuus; C-indeksi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|