Vanhuspalveluiden ulkoistaminen: tavoitteet vastaan todellisuus : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus - Valt, Mia Maria (My University, 2021)
Suomalaisessa yhteiskunnassa ikääntyneen väestön määrä on jatkuvasti nousussa. Tämä vaatii yhteiskunnalta ja erityisesti kunnilta entistä enemmän valmiuksia huomioida vanhusten erityistarpeet sekä turvata laadukkaat palvelut. Väestön ikääntyminen luo uusia haasteita, sillä taloudellisia resursseja palveluiden tuottamiseen tarvitaan entistä enemmän. Tulevaisuudessa tarvitaan enemmän uusia keinoja kustannustehokkaiden vanhuspalveluiden tuottamiseen. Palveluiden ulkoistaminen on keino, jolla voidaan taloudellisia resursseja huomioiden tuottaa tehokkaita sekä laadukkaita vanhuspalveluita. Vanhuspalveluiden ulkoistamiseen liittyy paljon riskitekijöitä, jotka on huomioitu tässä tutkielmassa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten vanhuspalveluiden ulkoistaminen ja tuottaminen on toteutettu suomalaisessa yhteiskunnassa, ja mitä haasteita siihen liittyy. Tämän lisäksi pro gradu -tutkielman yhtenä keskeisenä tavoitteena on tarkastella vanhuspalveluiden toteutumiseen kohdistunutta valvontaa. Tutkielmassa tuodaan esille julkisen hallinnon evoluutiota, vanhuspalveluiden ulkoistamiseen liittyviä tekijöitä sekä vanhuspalveluiden tuottamista. Tutkimuksessa vastataan tutkimuskysymyksiin: Mitä epäkohtia vanhuspalveluiden ulkoistamisessa sekä tuottamisessa on ilmennyt? Miten vanhuspalveluihin liittyvä valvonta on toteutunut? Tässä pro gradu -tutkielmassa on käytetty tutkimusmenetelmänä narratiivista kirjallisuuskatsausta. Tutkimusaineisto koostuu 36:sta eri artikkelista, uutisesta ja raportista. Tutkielmassa on hyödynnetty suomenkielisiä sähköisiä tietokantoja. Aineistoa analysoidaan teorialähtöistä sisällönanalyysiä hyödyntäen. Tämä pro gradu- tutkielma osoitti, että ulkoistamiseen liittyy monia riskitekijöitä, mutta sen avulla voidaan lisätä säästöjä sekä tehokkuutta vanhuspalveluissa. Palveluiden tuottamisessa nousi esille monia epäkohtia kuten esimerkiksi laadun vaihtelua, aluekohtaisia eroavaisuuksia, henkilökunnan liian vähäistä määrää sekä asiakkaiden joutumista epätasa-arvoiseen asemaan. Kunnallinen valvontavastuu säilyy palveluita ulkoistaessa. Viime vuosina on valvonnan avulla tuotu esille monia vanhuspalveluihin liittyviä epäkohtia. Valvonnan toteutuminen vaihtelee eri kuntien sekä yksiköiden välillä merkittävästi.
Keywords: ulkoistaminen; valvonta; uusi julkisjohtaminen; vanhuspalvelut; ikääntyneet; julkinen sektori; vanhustenhuolto; sosiaalipalvelut; kunnat; palvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|