Vikadiagnostiikan kehittäminen muuntamoilla oleviin mittauksiin perustuvalla testijärjestelmällä - Ojala, Jonna (My University, 2017)
Yhteiskunta on yhä enemmän riippuvainen luotettavasta ja keskeytyksettömästä sähkönjakelusta, minkä vaatimukset kasvavat jatkuvasti. Viime vuosien pahat myrskyt ovat osaltaan vauhdittaneet muutosta, koska toimitusvarmuus on sähkönjakelun avainasemassa. Tavoitteena on päästä eroon pitkistä keskeytyksistä sekä uudistaa verkkoa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisimmillaan muuntamoautomaation lisäämistä ja kehittämistä, mikä on osoittautunut yhdeksi tehokkaimmista keinoista lyhentää keskeytysaikoja. Diplomityön tarkoituksena oli toteuttaa muuntamoilta saataviin mittauksiin perustuva testijärjestelmä, mikä käsittää laitteiden ja tietoliikenteen konfiguroinnin aina valvomo-ohjelmisto Wonderwareen saakka. Testilaitteisto koostui muuntamon valvontalaite IKI-50:stä sekä siihen liitettävistä mittalaitteista. Testijärjestelmään simuloitiin yleisimpiä keskijänniteverkossa esiintyviä vikoja, joista saadut mittaustulokset siirrettiin valvomo-ohjelmiston kautta tietokantaan. Tietokantaan tallentuneita mittaustuloksia hyödynnettiin muuntamon vikadiagnostiikan kehittämisessä. Työn teoreettinen osuus käsittelee keskijänniteverkossa esiintyviä yleisiä vikatyyppejä, jotka ovat tehtävien simulointien kannalta oleellisia. Tämän lisäksi työssä perehdytään hieman verkostoautomaatioon, jonka painopisteenä on muuntamoautomaatio sekä sen hyödynnettävyys älyverkon muissa toiminnoissa. Tutkimuksessa saatiin toteutettua toimiva testijärjestelmä, josta mittaustiedot tallentuvat valvomo-ohjelmiston kautta tietokantaan. Tämän lisäksi valvomoon tehtiin yksinkertainen vikalogiikka, jonka avulla vikapaikat havainnollistetaan visuaalisesti yksinkertaisessa valvomokuvassa. Projektin aikana syntyi myös dokumentti, joka antaa perusohjeet tietoliikenteen ja mittaustietojen määrittelyyn niin, että halutut tiedot saadaan siirrettyä laitteistolta valvomoon. Tämä dokumentti toimii myös pohjana yrityksen tulevia projekteja ajatellen.
Keywords: Vikadiagnostiikka; muuntamo; testijärjestelmä; keskijännite; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|