Yrityksen omistusmuodon ja rahoitusrakenteen vaikutus tuloksenjärjestelyyn - Varila, Antti (My University, 2011)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millainen vaikutus yhtiön omistusmuodolla ja rahoitusrakenteella on tuloksenjärjestelyyn. Tämän lisäksi tutkielmassa selvitettiin yrityksen koon ja kasvuvauhdin sekä vallitsevan yleisen taloudellisen suhdanteen yhteyttä tuloksenjärjestelyyn. Omistusmuodolla tarkoitetaan tässä yhteydessä jakoa pörssiin listattuihin ja listaamattomiin osakeyhtiöihin, kun rahoitusrakennetta vastaavasti lähestyttiin velkaisuuden näkökulmasta. Tutkielman lopullinen empiirinen aineisto koostui 51 listatusta ja 51 listaamattomasta suomalaisesta osakeyhtiömuotoisesta yrityksestä aikavälillä 2003–2008. Aineisto hankittiin Etla-tilinpäätöstietokannasta. Tuloksenjärjestelyn mittaamiseen käytettiin harkinnanvaraisia eriä, jotka määritettiin tieteellisessä tutkimuksessa laajasti käytetyllä taseperusteisella tilastollisella mallilla. Tutkielmassa muodostettiin viisi tutkimushypoteesia, joiden ratkaisemiseen käytettiin usean muuttujan lineaarista regressioanalyysia. Tutkimustuloksissa ei havaittu omistusmuodolla juurikaan olevan vaikutusta tuloksenjärjestelyn voimakkuuteen. Velkaisuudella ei koko yritysjoukossa havaittu merkittävää vaikutusta tuloksenjärjestelyyn, mutta laskusuhdanteen aikana velkaisuuden ja tuloksenjärjestelyn yhteys osoittautui tilastollisesti merkitseväksi. Yrityksen koon ja liikevaihdon kasvuvauhdin havaittiin oletusten mukaisesti korreloivan vahvasti ja positiivisesti tuloksenjärjestelyn kanssa. Suhdanteiden vertailussa yritysjoukon keskuudessa havaittiin selkeästi voimakkaampaa tuloksenjärjestelyä lasku- kuin noususuhdanteen aikana.
Keywords: Tuloksenjärjestely; omistusmuoto; rahoitusrakenne; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|