Sananvapaus ja internet - Sananvapauden kahden perusfunktion toteutuminen internetissä - Numminen, Mikko (My University, 2011)
Tutkimuksessa tarkastellaan sananvapauden toteutumista internetissä. Lähtökohtana tarkastelulle ovat Juhani Kortteisen muotoilemat sananvapauden kaksi perusfunktiota; sananvapaudella turvataan (1) demokraattinen päätöksentekoprosessi ja (2) yksilöiden autonomian piiriin kuuluva vapaa itseilmaisu. Tutkielman tavoitteena on selvittää miten sananvapaus internetissä toteutuu näiden Kortteisen määrittämien sananvapauden kahden perusfunktion kannalta. Päähuomioni keskittyy sananvapauden ensimmäiseen perusfunktioon, sillä sananvapauden arvoa mitataan yleensä sen yhteiskunnallisen merkityksen kautta. Sananvapauden merkitystä on mielekästä lähestyä siihen kohdistuvien rajoitusten ja puutteiden kannalta. Siksi kiinnitän arvioinnissa huomion sananvapauden ongelmakohtiin internetissä. Tutkimuksen lähtökohtana on oletus, että internetin teknologialla on selvä rooli sananvapauden toteutumisessa. Internetiä edeltävistä medioista poikkeava teknologia on synnyttänyt toiveita sen mahdollisesti demokratisoivasta vaikutuksesta. Teknologiaan liittyy myös selviä ideologisia painotuksia ja suoranaista teknologista determinismiä, joka näkyy suhtautumisessa internetin sananvapauteen. Sananvapauden ideologiset juuret ovat liberalistisessa ajattelussa ja ne näkyvät vieläkin selvästi suhtautumisessa internetin sananvapauden asemaan ja toiveissa demokratian kannalta. Internetin sananvapauden arvioinnissa teoreettisina näkökulmina käytän julkisen ja yksityisen erottelua, sekä Jürgen Habermasin julkisuusteoriaa. Julkisen, yksityisen ja julkisuuden teoriat ovat oleellisia internetin demokratisoivan vaikutuksen arvioinnissa ja ne ovat siten kytköksissä sananvapauden ensimmäisen perusfunktion toteutumiseen. Tutkimukseni pohjalta päädyin tulokseen, että sananvapaus ei yksiselitteisesti toteudu internetissä sen ensimmäisen perusfunktion mukaisesti. Koska internetin käytön motivaatio kumpuaa pääsääntöisesti yksityisyyden alueelta, väitän, että internetin sananvapaus supistuu lähinnä yksilön autonomian turvaamiseksi ja toisintamiseksi.
Keywords: sananvapaus; internet; julkisuus; liberalismi; anonymiteetti; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|