Muutosjohtaminen asiantuntijaorganisaatiossa : Asiantuntijoiden näkemyksiä johtamiskäytännöistä - Peurala, Juha (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan muutosjohtamista asiantuntijaorganisaatiossa asiantuntijoiden näkökulmasta. Tavoitteena on tunnistaa, millaiset johtamiskäytännöt lisäävät asiantuntijoiden sitoutumista muutokseen sekä millaiset tekijät heikentävät muutoksen hy-väksyntää tai luovat muutosvastarintaa. Muutosjohtamista tarkastellaan tutkielmassa käy-tännön johtamistekoina osana arjen toimintaa eikä pelkästään organisaation suunnittelemana muutosohjelmana. Tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä perehdytään muutosjohtamiseen ja sen eri ele-mentteihin sekä mitä asiantuntijuudella ja asiantuntijaorganisaatiolla tarkoitetaan. Tässä yh-teydessä käsitellään keskeisiä käsitteitä sekä miksi muutosjohtaminen näyttäytyy asiantuntija-organisaatioissa erityisenä johtamisen haasteena. Tutkielman empiirisessä osassa haastatellaan kuutta asiantuntijaa eri asiantuntijaorganisaa-tioista ja eri rooleista. Haastattelut toteutetaan puolistrukturoituina teemahaastatteluina ja aineisto analysoidaan teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkielma on rajattu asiantuntijaor-ganisaatioiden muutostilanteisiin ja asiantuntijoiden henkilökohtaisiin kokemuksiin, joten tar-koituksena ei ole kuvata yhtä tiettyä muutosta tai organisaatiota, vaan tarkastella ilmiötä asi-antuntijoiden kokemusten kautta. Tutkielman keskeinen havainto on, että asiantuntijaorganisaatioissa muutos ei lähtökohtaises-ti kaadu itse tavoitteeseen, vaan siihen, kuinka muutos saadaan sovitettua osaksi jokapäiväistä arkea ja millaiseksi asiantuntijat kokevat muutoksen toteutuksen. Tulosten perusteella muu-tosjohtamisessa korostuvat erityisesti avoin viestintä, luottamus, kuormituksen huomioimi-nen sekä asiantuntijoiden autonomian ja ammatillisen harkinnan tukeminen. Johtamisen teh-tävänä on luoda muutokselle selkeä suunta ja toimintaraamit samalla, kun asiantuntijoille jäte-tään riittävästi tilaa osallistua muutoksen toteuttamiseen osana omaa työtään.
Keywords: johtaminen; organisaatiot; muutosjohtaminen; muutos; asiantuntijaorganisaatiot; asiantuntijuus; johtajuus; asiantuntijat; työyhteisöt; organisaatiomuutokset; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|