Monipaikkaisen työn vaikutukset luottamukseen ja yhteisöllisyyteen : Tarkastelussa Vaasan kaupungin kaupunkiympäristön toimiala - Hassi, Kristian (My University, 2025)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella monipaikkaisen työn vaikutusta johtajan ja alaisen välistä luottamukseen, sekä yhteisöllisyyteen Vaasan kaupunkiympäristön toimialalla. Johtajan ja alaisen välistä luottamusta tarkasteltiin mittareilla, joihin sovellettiin LMX–teoriaa ja yhteisöllisyyden mittareihin sovellettiin kirjallisuutta yhteisöllisyydestä. Eri viestintävälineiden käyttöä mitattiin myös yhteisöllisyyden vahvistajina. Motiivina tälle tutkimukselle toimi monipaikkaisen työn muutoksen ajankohtaisuus ja yhteisöllisyyden, sekä esihenkilö alaissuhteen tärkeys organisaation kannalta. Monipaikkainen työ on uudessa murrosvaiheessa korona ajan jälkeen, kun monet organisaatiot haluavat muuttaa omia käytänteitään monipaikkaista työtä kohtaan. On siis tärkeää tutkia tätä murrosvaihetta ja sen vaikutuksia. Tutkielma toteutettiin määrällisenä tutkimuksena ja saadut tulokset viittaavat siihen, että Vaasan kaupunkiympäristön toimialalla yli 20 % monipaikkaista työtä tekevät asiantuntijat kokevat parempaa esihenkilön ja alaisen välistä luottamussuhdetta, sekä yhteisöllisyyttä kuin alle 20 % monipaikkaista työtä tekevät asiantuntijat. Tuloksien mukaan enemmän monipaikkaista työtä tekevät asiantuntijat kokevat vahvemmin eri viestintävälineet yhteisöllisyyden mahdollistajina. Tulokset myös osoittavat, että monipaikkainen työ voi olla organisaatiolla esihenkilö-alaissuhteen, sekä yhteisöllisyyden kannalta varsin hyvä tapa työskennellä. Organisaatioiden olisi tutkimuksen mukaan hyvä tiedostaa monipaikkaisen työn erityispiirteet ja sen mahdollisuudet esihenkilö-alaissuhteen ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.
Keywords: luottamus; johtaminen; yhteisöllisyys; monipaikkaisuus; etätyö; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|