Komponentin vanhentumisen hallinta esimerkkien valossa - Somppi, Lauri (My University, 2010)
Komponenttien vanhentumisongelmat ovat yleistyneet teollisuudessa merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Vanhentumisongelmia saattaa esiintyä lähes jokaisella teollisuudenalalla, mutta pääsääntöisesti vanhentumisongelmista puhutaan sähkö-, elektroniikka- ja automaatioteknologiassa sillä niissä uusien komponenttien markkinoille tulo ja vanhojen komponenttien valmistuksen lopettaminen on kaikkein yleisintä ja nopeinta. Tässä tutkimuksessa pohdintoja sekä teoriaa tarkastellaan edellä mainittujen teollisuudenalojen näkökulmasta. Diplomityössä kerrotaan, mitä komponenttien vanhentumisongelmalla tarkoitetaan ja miten sitä pystytään hallitsemaan erilaisilla reaktiivisilla sekä proaktiivisilla strategioilla. Yhdysvaltain puolustusvoimissa näihin asioihin on paneuduttu jo kymmeniä vuosia ja useat tässä työssä käytetyt kirjallisuuslähteet pohjautuvat sellaisten kirjoittajien teksteihin, jotka tavalla tai toisella ovat yhteydessä Yhdysvaltain puolustusvoimiin. Vanhentumisongelmaa avataan myös muutamalla konkreettisella esimerkillä, joiden avulla ongelma on kenties paremmin sisäistettävissä. Työssä tarkastellaan erään energiaratkaisuja tuottavan yrityksen nykyistä tapaa hoitaa vanhentumisongelmia ja annetaan ehdotuksia, millaisilla suunnitelmilla näiden ongelmien negatiivinen vaikutus pystytään minimoimaan. Ehdotukset sisältävät työkaluja sekä myös kaupallista tekstiä hankintasopimusklausuulien muodossa.
Keywords: vanhentuminen; strategia; konepajateollisuus; komponentti; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|