Sisäisen tarkastuksen ulkoistaminen suomalaisissa teollisuusyrityksissä - Falck, Paula (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, vaikuttavatko sisäisen tarkastuksen käytön intensiteetti, ympäristön epävarmuus-tekijöiden määrä ja yrityksen kokema epävarmuus sisäisen tarkastuksen ulkoistamiseen suomalaisissa teollisuusyrityksissä. Lisäksi tutkittiin vaikuttaako yrityksen koko sisäisen tarkast-uksen ulkoistamiseen. Tutkimusaineisto saatiin kyselyllä, joka lähetettiin 120:lle suomalaisen teollisuusyrityksen talousjohtajalle/toimitus-johtajalle. Kyselyssä vastaajia pyydettiin vastaamaan kahteentoista sisäisen tarkastuksen ulkoistamista koskevaan väittämään, jotka pohjautuivat aikaisempiin tutkimuksiin sisäisen tarkastuksen ulkoistamisesta. Kysymykset ryhmiteltiin kolmeen ryhmään, joista muodostettiin summamuuttujat. Aineiston jakaumien normaalijakautuneisuutta testattiin Kolmogorov-Smirnovin testillä. Hypoteesien testaamiseen käytettiin varianssianalyysia. Varianssianalyysin avulla tutkittiin, eroavatko vastaajaryhmien summamuuttujien keskiarvot toisistaan. Tutkimustulokset osoittavat, että sisäisen tarkastuksen ulkoistamiseen vaikuttavat sisäisen tarkastuksen käytön määrä, ulkoistetun sisäisen tarkastajan erikoisasiantuntemus ja yrityksen keskittyminen ydinosaamiseensa. Ryhmässä, jossa sisäistä tarkastusta ei ole ulkoistettu, sisäisen tarkastuksen käytön määrällä ja kustannuksilla oli merkitystä. Myös yrityksissä, jotka olivat ulkoistaneet sisäisen tarkastuksen, käytön määrä vaikutti ulkoistamispäätökseen.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|