Kuinka tekoäly voi tukea mainonnan muistettavuutta kuluttajalle? - Tapala, Paavo (My University, 2025)
Mainonnan määrän suuren kasvun seurauksesta sen muistaminen on heikentynyt ja samaan aikaan tekoälyä hyödynnetään markkinoinnissa sekä mainonnan parissa yhä enemmän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten tekoäly voi olla osana mainonnan luomisprosessia, jotta muistettavan mainonnan suunnittelu helpottuu. Ensimmäiseksi tarkastellaan, mitä mainonta on ja miten muistettavat keinot liittyvät sen tehokkuuteen. Toisena tarkastellaan tekoälyn käyttöä markkinoinnin parissa keskittyen mainonnan suunnittelemiseen. Tutkimus rajautuu tarkastelemaan teemaa sosiaalisen median pohjalta. Tutkimus osoittaa, että muistamisen suhteen mainontaa voidaan suunnitella monesta lähtökohdasta ja tekoäly pystyy tukemaan osaltaan näiden piirteiden toteutumista tai suunnittelemista. Vaikka tekoäly onkin teknologiana kehittymässä nopeaa vauhtia, on sillä myös rajoituksia, jotka vaikuttavat suunnitteluprosessissa. Tuloksien perusteella on tärkeää ottaa huomioon, mistä dataa kerätään ja miten sitä käytetään hyväksi. Eettinen ja vastuullinen käyttö on tärkeää huomioida. Tiettyjä vaiheita suunnittelussa pystytään automatisoimaan ja tukemaan luotettavamman tiedon suhteen. Sisällönluomisen puolella tekoälyn taso on jatkuvasti kehittynyt. Suunnittelussa onkin tärkeää ottaa huomioon, minkälaista sisältöä sillä halutaan tuottaa. Muistettavuuden suhteen luovan sisällön tekeminen vaatii omaperäisiä ideoita, joita tekoäly ei pysty tuottamaan. Ihmisen rooli korostuu ideoiden tuottajana ja toimenpiteiden arvioijana.
Keywords: mainonta; tehokkuus; muistaminen; tekoäly; sosiaalinen media; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|