Språklig kontextualisering i Annika Luthers texter - En deskriptiv analys av svensk-finsk språkkontext i två ungdomsromaner - Rantala, Maud (My University, 2010)
Ämnet för min avhandling pro gradu är flerspråkig skönlitteratur. Jag diskuterar svensk–finsk språkkontext i Annika Luthers ungdomsböcker Ivoria och Brev till världens ände. Jag vill veta hur författaren låter tvåspråkigheten synas i böckerna och vad denna tvåspråkighet gör för textförståelsen. Dessutom ser jag på hurudana tvåspråkighetsmarkörer författaren använder. Jag gör också en jämförelse mellan de båda böckerna. Min undersökning är en deskriptiv undersökning. Jag presenterar belägg för olika kategorier av finsk påverkan i språket och analyserar olika exempel som jag valt ur texterna. Jag har valt att dela in beläggen i tre olika kategorier, lexikal språkväxling enligt ordklass, kulturbunda uttryck och finlandismer. Jag ser också på explicita och implicita tvåspråkighetsmarkörer. Slutligen jämför jag mängden och frekvensen av finska sekvenser i de båda böckerna samt ser på berättarens betydelse för förekomsten av finska inslag. Undersökningen visar att båda ungdomsromanerna innehåller rikligt med finska sekvenser men medan Brev till världens ände främst består av ordlån ingår det i Ivoria mera längre sekvenser. De flesta språkväxlingssekvenserna blir direkt eller indirekt översatta. Läsaren får i allmänhet tydliga ledtrådar i kontexten om vad den finska sekvensen betyder eller åtminstone ges läsaren motsvarande information om händelser och känslor som är viktiga för berättelsen.
Keywords: språkväxling; finska; svenska; tvåspråkighet; litterär flerspråkighet; fi=Äidinkieli ruotsi|en=Swedish as a Mother Tongue|