Tietoturvakuorma-autojen kustannusvertailu Case: Encore Ympäristöpalvelut Oy - Riippa, Tiia (My University, 2020)
Pro Gradu -tutkielman toimeksiantajana toimii Encore Ympäristöpalvelut Oy. Tutkielman aiheena on tehdä kustannusvertailua tietoturvakuorma-autoista. Kustannusvertailussa vertaillaan tämänhetkistä toimintamallia ja uusien kuorma-autojen hankintoja. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville, mikä toimintatavoista olisi kaikista kustannustehokkain ja hyödyttäisi yritystä eniten. Tutkielmassa perehdytään nykyisen toimintamallin hyötyihin, haittoihin ja kustannuksiin. Samalla tutkimus ottaa kantaa uusien kuorma-autojen hankinnan hyötyihin ja haittoihin. Lisäksi tutkimuksessa perehdytään siihen, miten eri toimintatavat vaikuttavat asiakkuuksiin ja laatuun. Teoreettinen viitekehys muodostuu hankinnasta, asiakkuuksista sekä laadusta. Tutkielman teoria on pyritty kuvaamaan niin, että se tukee itse tutkimusta mahdollisimman paljon. Tutkielma on case study eli tapaustutkimus ja se on toteutettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:n datan, laskelmien sekä raporttien perusteella. Tutkielman tutkimusosuudessa käydään läpi laskelmien tuloksia. Laskelmat pohjautuvat vuoden 2019 toisen kvartaalin raportteihin. Tutkimusosuus sisältää myyntikatelaskelman, autojen hankintalaskelman sekä nykyisen ajoneuvokaluston kustannuslaskelman. Kustannuksia on vertailtu tämänhetkisen tilanteen pohjalta suhteessa mahdollisiin uusiin kuorma-autojen hankintoihin. Tutkimusosuudessa myös verrataan eri toimintatapoja toisiinsa sekä sitä, miten ne vaikuttavat asiakaspalvelutasoon, laatuun ja tuotantoon. Tutkimuksen mukaan kustannuksissa ei ole merkittävää eroa keskenään. Kuitenkin toimintatavoissa yleisesti on vaikutusta asiakaspalvelun tasoon sekä laatuun. Yrityksen tulisi pyrkiä vähentämään läpimenoaikoja ja parantamaan asiakaspalvelun laatua, mikä onnistuisi vaihtoehto 2. kuorma-auton hankinnalla. Uudella hankinnalla yritys pystyisi kasvattamaan tieto-turva-astioiden tyhjennyskapasiteettiä ja laajentamaan asiakasaluettaan. Lisäksi Vaihtoehto 2. lyhentäisi läpimenoaikoja tuotannossa.
Keywords: kustannukset; hankinta; asiakkuus; asiakaslähtöisyys; laatu; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; Master's Programme in Industrial Management; Logistiikka