Miten Ilmari Nurmisesta tehtiin uuden ajan pormestari? : Representaatiot Ilmari Nurmisen Instagram-julkaisuissa - Leisti, Riia (My University, 2026)
Politiikka ja siihen liittyvä viestintä henkilöityy ja poliittisia kampanjoita käydään yhä enenevissä määrin sosiaalisen median alustoilla. Tässä tutkielmassa tarkastellaan poliitikko Ilmari Nurmisen Instagram-julkaisujen representaatioita hyödyntäen multimodaalisen viestinnän teorioita. Tutkimusyksikkönä on Instagram-julkaisu, sisältäen kuvan, kuvatekstin ja tykkäysmäärät. Lähestyn yksittäisiä julkaisuja Roland Barthesin käsitteiden denotaatio, konnotaation ja myytin kautta. Tavoitteena on selvittää millaisia representaatioita poliitikko Nurminen Instagram-julkaisuissa rakentaa. Tutkielmassa representaatiot ovat asian, ilmiön tai käsitteen ilmentymistä tai esittämistä, rakentamista julkaisuissa, niiden kuvissa ja teksteissä Instagramissa. Representaatioita analysoidessa ollaan viestinnän ytimessä. Yksilöön vaikutetaan ilman että hän itse tiedostaa sitä. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: Millaisia merkityksiä Ilmari Nurminen rakentaa uuden ajan pormestarista? Millaisia multimodaalisia representaatioita julkaisuissa tuotetaan ja hyödynnetään henkilöbrändin ja julkisen identiteetin ja imagon rakentamisessa? Tutkielman aineistona ovat pormestari Ilmari Nurmisen Instagram-tilin: (@nurminenilmari) viisi julkaisua kahdeksan kuukauden 1.3.–30.10.2025 ajanjaksolta. Ne sijoittuvat hänen poliittiseen murroskohtaansa, erityisesti läpimurtoon, kun hänet valittiin Tampereen kaupungin pormestariksi. Käymässään kampanjassa Nurminen esitteli itsensä uuden ajan pormestarina. Instagram-julkaisujen tarkempi analyysi paljastaa, että niistä muodostuu johdonmukainen poliittinen kasvutarina, SDP:n kansanedustajasta Tampereen kaupungin pormestariksi. Poliitikko Ilmari Nurmisen henkilöbrändi, poliittinen julkinen identiteetti rakentuu yksityiskohtaiseen, johdonmukaiseen ja strategisesti rakennettuun julkiseen esitykseen, representaatioon. Analyysin julkaisuista muodostuu johdonmukainen narratiivi. Ilmari Nurmisen Instagram-julkaisujen sisällöt, kuvat ja niiden yksityiskohdat ja sisältöjen poissulkemiset ovat tarkkaan harkittu esitys ja ne muodostavat johdonmukaisen narratiivin. Ilmari Nurmisesta tehtiin uuden ajan pormestari tarkkaan harkittujen yksityiskohtien ja representaatioiden avulla. Jokaisen julkaisun keskeisin viesti ja representaatio on yksi hänen julkinen roolinsa, rakennettu esitys, jota Nurminen poliittisena toimijana tietoisesti rakentaa. Analysoimani julkaisujen tulkintani Ilmari Nurmisen ydinrooleista, esityksistä, representaatioista ovat: liittolainen, tulevaisuus, voittaja, puolustaja ja uuden ajan pormestari.
Keywords: sosiaalinen media; representaatio; viestintä; mainonta; Instagram; kuvat; politiikka; henkilöbrändäys; kuvateokset; media; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|