Fenomenografinen tutkimus algoritmien etiikasta - Sysky, Sinikka (My University, 2019)
Elämme algoritmista aikaa. Algoritmien vaikutus ulottuu kaikkialle yhteiskunnassa. Algoritmit ohjaavat uutissyötteitä ja sosiaalisessa mediassa olevia henkilökohtaisesti kohdennettuja mainoksia ja postauksia, päättävät kuka pääsee työhaastatteluun tai saa lainaa, tarkastavat veroilmoituksia, ja paljon muuta. Keskustelu algoritmien vaikutuksesta on levinnyt laajalle parina viime vuonna. Tässä tutkimuksessa kartoitettiin neljästätoista tutkimusdokumentista tutkijoiden käsityksiä ja tutkimustuloksia algoritmien eettisyydestä vuosina 2016–2018. Tehdyllä aikarajauksella saatiin ajankohtainen kokonaiskuva. Teoreettisessa viitekehyksessä kerrottiin mitä algoritmit ovat, kuinka informaatioteknologian filosofian kenttä näyttäytyi sen erityisenä painopisteenä tietokone-etiikka sekä miten etiikka yleisesti taustoitti eettisiä kysymyksiä. Fenomenografisessa analyysissä pureuduttiin tutkijoiden käsityksiin algoritmien etiikasta, etsittiin käsityksistä merkityssisältöjä ja tulkittiin ne. Näin muodostettua ensimmäistä kategoriaa luokiteltiin ja työstettiin edelleen, jotta aikaan saatiin toinen kategoria. Tutkimusaineiston kanssa tapahtuvan jatkuvan dialogin pohjalta saaduista tuloksista muodostettiin lopulta yhteinen tulosavaruus, joka tässä tapauksessa oli synteesi. Tutkimuksen mukaan algoritmien merkittävimmät huolenaiheet liittyivät algoritmiseen päätöksentekoon ja sen aiheuttamiin vaihteleviin vaikutuksiin. Eettiset vaikutukset olivat tulleet esille nimenomaan tutkijakunnan taholta. Suurin ongelma oli yhteydessä siihen, että algoritmien arvolatausta ei tunnustettu. Tämän työn tutkimusaineistosta nousi vahva viesti kattavan algoritmien etiikan muodostamisesta. Erilaisia jatkotutkimusaiheita tutkimusmateriaalissa esitettiin runsaasti. Aineistossa esiintyi tarve monimuotoisemmalle ja poikkitieteelliselle tutkimukselle. Tutkimusaineistosta ilmeni myös, että erilaiset tutkimusryhmät olivat kehittäneet omia ratkaisuja joihinkin rajattuihin algoritmisiin ongelmiin. Kaikki tämä tietämys tulisi saada saman kokonaismallin alle. Algoritmien eettiset periaatteet saattavat ehkäistä ongelmatilanteita ja lisätä luottamusta digitaalisessa toimin-taympäristössä.
Keywords: algoritmi; algoritmiikka; etiikka; fenomenografia; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Technical Communication Programme|