Tilintarkastusyhteisön taloudellinen riippuvuus merkittävästä asiakkaasta - Korkea-aho, Sirpa (My University, 2006)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää Big Four –tilintarkastusyhteisöjen taloudellista riippuvuutta merkittävästä asiakkaasta. Merkittävä asiakas saattaa aiheuttaa taloudellisen riippuvuuden tilintarkastajalle ja tästä syystä tilintarkastaja voisi tuntea houkutusta sallia merkittävälle asiakkaalle enemmän harkinnanvaraa laskentapäätöksissä asiakassuhteen säilyttääkseen. Heikkolaatuisen tilintarkastustyön paljastuminen toisaalta vahingoittaisi tilintarkastusyhteisön mainetta ja johtaisi mahdollisesti oikeuskanteisiin. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitkä seikat tilintarkastajaa ohjaavat tilintarkastustyössä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostui tuloksen manipuloinnin syistä, manipulointia estävistä tekijöistä sekä tilintarkastustyön laatuun liittyvistä aiemmista tutkimuksista. Tutkimusaineisto saatiin ETLA:n tilinpäätöstietokannasta ja lopullinen tutkimusaineisto koostui 142:sta yrityksestä, joiden tilintarkastajana oli toiminut jokin Big Four –tilintarkastusyhteisöistä. Asiakkaalle sallittua valinnanvapautta laskentakysymyksissä mitattiin tutkielmassa harkinnanvaraisten erien avulla. Tutkimusmenetelminä käytettiin lineaarista regressioanalyysiä sekä f-testiä. Tutkielman mukaan Big Four –tilintarkastusyhteisöt eivät salli taloudellisesti merkittävälle asiakkaalle enemmän harkinnanvaraa laskentapäätöksissä kuin mitä vähemmän merkittävälle asiakkaalle sallittaisiin. Tulosten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että tilintarkastajaa motivoi tilintarkastusyhteisön hyvän maineen säilyttäminen ja oikeudenkäynnin välttäminen, eikä palkkioriippuvuus merkittävästä asiakkaasta.
Keywords: merkittävä asiakas; taloudellinen riippuvuus; harkinnanvaraiset erät; tuloksen manipulointi; Big Four -tilintarkastusyhteisö; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|