Valuuttamarkkinoiden mikrorakenneteoria - Teorian soveltuvuus valuuttakurssien selittämiseen - Juntunen, Mikko (My University, 2008)
Valuuttakurssi mielletään yhdeksi maailmatalouden tärkeimmistä hinnoista sen vaikuttaessa kauppaan ja yhteisöihin ympäri maailmaa. Tärkeys näkyy myös valuuttamarkkinoiden koon kautta päivittäisen kaupankäyntivolyymin ollessa huomattavasti muita markkinoita suurempi. Kuitenkin valuuttakurssien käyttäytymisestä osataan sanoa vähän, vaikka valuuttakursseihin keskittyvän taloustieteen tutkimustoiminta on menneinä vuosikymmeninä ollut aktiivista. Valuuttakursseihin liittyvän talousteorian on sanottu olevan kriisissä niin kutsuttujen perinteisten valuuttakurssimallien epäonnistuessa selittämään valuuttakursseja lyhyellä aikavälillä. Mittapuuksi onkin noussut yksinkertainen satunnaiskulkuun perustuva malli, johon valuuttakurssimallien suorituskykyä verrataan. Tutkielmassa tarkastellaan valuuttakursseihin ja valuuttamarkkinoihin liittyvää mikrorakenneteoriaa. Mikrorakenneteoria on aiheena suhteellisen uusi ja ensimmäiset sitä käsittelevät tutkimukset ovat 1980-luvulta. Mikrorakennelähestymistavassa käsitellään mikrotalouden prosessia, jonka perusteella hinnat määräytyvät markkinoilla. Lisäksi mikrorakenteen avulla voidaan kuvata muun muassa markkinarakennetta ja niillä toimivien osapuolten käyttäytymistä. Tärkeä mikrorakenneteorian luoma käsite on tilausvirta, joka kuvaa assetin hinnanmuutoksia. Tutkielmassa luodaan katsaus uusimpiin mikrorakenneteoriaan pohjautuviin tutkimuksiin. Tavoitteena on selvittää, pystytäänkö tilausvirtaa hyödyntämään selitettäessä lyhyen aikavälin valuuttakursseja. Tutkielmassa tarkastellaan vuosina 2005–2008 tehtyjä valuuttamarkkinoita koskevia mikrorakennetutkimuksia. Mikrorakenneteorian käsittelyn pohjalta muodostetaan tutkimusten vertailukriteerejä. Näiden pohjalta tärkeäksi havainnoksi uusimmista mikrorakenneteorian tutkimuksista nousee tilausvirran vakiintunut rooli. Toinen havainto on mikrorakenneteoriaan pohjautuvan valuuttakurssimallin puuttuminen. Tilausvirtaa ei kyetä hyödyntämään tässä tarkoituksessa ja satunnaiskulkumalli säilyy edelleenkin parhaimpana ennusteena tulevaisuuden valuuttakurssista.
Keywords: mikrorakenneteoria; valuuttakurssit; valuuttamarkkinat; tilausvirta; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|