Levyntyöstökeskuksen reaaliaikaisen esitysohjelmiston suunnittelu ja toteutus - Porkkala, Jukka (My University, 2008)
Levyntyöstökeskukset ovat yksi tärkeimmistä metallialan teollisuuden työkaluista. Levyntyöstökeskuksia markkinoidaan ja myydään alan messuilla ympäri maailmaa. Johtuen levyntyöstökeskusten voimasta ja nopeudesta, ne suojataan erilaisilla turvalaitteilla ja suljetuilla rakenteilla. Nämä hankaloittavat levyntyöstökeskusten työvaiheiden seuraamista. Ongelman ratkaisemiseksi lähdettiin kehittelemään esitysohjelmistoa, joka mahdollistaisi levyntyöstökeskuksen työvaiheiden tarkemman seuraamisen. Esitysohjelmiston ratkaisumallin tuli olla yksinkertainen ja helppo toteuttaa levyntyöstökeskuksen ympärille. Ratkaisumallissa ei saanut käyttää kalliita laitteita ja laitteisto piti olla hankittavissa ympäri maailmaa. Lisäksi esitysohjelmiston tuli olla helposti siirrettävissä maailmalle sähköisen viestinnän avulla. Kriteerit esitysohjelmistolle asetti Finn-Power Oy, jolle esitysohjelmisto tehtiin. Finn-Power Oy on suomalainen korkean teknologian levyntyöstökeskuksia valmistava yritys, joka toimii kansainvälisesti. Vuosittain Finn-Power Oy esittelee tuotteitaan useilla kymmenillä messuilla ympäri maailmaa. Ratkaisuna syntynyt ohjelmisto käsittää kaksi eri ohjelmaa, joiden suunnittelun ja toteutuksen perustana ovat hyvän graafisen käyttöliittymän perusteet. Tiedonvälittäjäohjelma on apuohjelma, jonka tehtävänä on välittää levyntyöstökeskukselta saatava parametrimuuttujan arvo esitysohjelmalle. Esitysohjelma on pääohjelma, jonka avulla hallitaan laitteistoa, luodaan esityksiä ja esityssivuja sekä esitetään niitä. Kehitetty ohjelmisto tarvitsee toimiakseen tietokoneen lisäksi videokameroita, Hauppaugen TV-kortin, kuvanjakajan sekä vähintään 42-tuumaisen näytön. Luodun esitysohjelmiston avulla levyntyöstökeskuksen sisällä tapahtuvat työvaiheet saadaan helposti näkyviin isolle näytölle. Esitysohjelmisto on asennettu yli 100 kertaa Finn-Power Oy:n levyntyöstökeskuksiin ja todettu toimivaksi.
Keywords: levyntyöstökeskus; graafinen käyttöliittymä; käytettävyys; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|