Työn epävarmuus ja työkuormituksesta palautuminen - Ketola, Susanna (My University, 2017)
Nykyajan työelämälle on ominaista jatkuva muutos. Organisaatiomuutokset saattavat lisätä henkilöstön epävarmuuden ja kuormittavuuden kokemista, koska ne voivat vaikuttaa heidän asemaansa organisaatiossa, joko muuttuneen työnkuvan, lomautusten ja irtisanomisten kautta. Kuormittuminen on yleistä nykypäivän työssä; työnsä henkisesti rasittavaksi koki 37 prosenttia ylemmistä toimihenkilöistä vuonna 2012. Kuormittumista lisäävät liiallinen työn määrä, jatkuva kiire ja resurssien vähyys. Hyvinvoinnin kannalta työstä palautuminen on olennaisempaa kuin työn kuormittavuus. Jos työstä ei irrottaudu vapaa-ajallakaan, uhkana on työuupumus. Tämä laadullinen tutkimus selvittää, miten organisaatiomuutos on vaikuttanut ylempien toimihenkilöiden työn epävarmuuden kokemiseen sekä heidän työkuormituksesta palautumiseensa. Tarkoituksena on tutkia vaikuttaako työn epävarmuus kuormittumiseen ja siitä palautumiseen. Tavoitteena on myös lisätä yrityksen tietoutta keinoista vähentää työn epävarmuuden kokemista sekä menetelmistä tukea palautumista. Tutkimus toteutettiin teknologiateollisuuden yrityksessä, jonka kansainvälinen suuryritys osti vuonna 2014. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla. Haastattelut litteroitiin ja niistä poimittiin työn epävarmuutta, kuormittumista ja palautumista koskevat vastaukset. Saatujen tutkimustulosten pohjalta voidaan todeta työn epävarmuuden kokemisen olevan huomattavan vähäistä. Tätä selittää muutostilanteen selkiytyminen, työpaikkojen säilyminen ja henkilöstön tottuminen jatkuviin muutoksiin. Tämän vuoksi tutkimuksessa ei voida todeta kytköstä työn epävarmuuden ja kuormittumisen sekä työn epävarmuuden ja työstä palautumisen välillä. Sen sijaan työn epävarmuutta voidaan vähentää lisäämällä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia ja parantamalla tiedottamista. Suurin haaste palautumiselle on nykyteknologian mahdollistama töiden kotiin vienti ja sen aiheuttamat työstä irrottautumisen hankaluudet. Yrityksen tulisi kiinnittää huomiota tähän, ennen kuin palautumisen vaikeudet vaikuttavat ylempien toimihenkilöiden hyvinvointiin.
Keywords: Työn epävarmuus; työkuormitus; palautuminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|