Muusikon verotus - Haapasalo, Pasi (My University, 2006)
Muusikoiden, säveltaiteilijoiden ja muiden taiteellista toimintaa ammattimaisesti harjoittavien verovelvollisten suhde veronsaajaan on usein ongelmallinen puolin ja toisin. Voimassaolevan verolainsäädännön tarjoamat toimintapuitteet muusikoita koskevassa verotuskäytännössä ovat taiteenharjoittajille usein epäedullisia. Monissa tapauksissa ammattikunnan erityispiirteet hukkuvat lainsäädäntömme yleisen luonteen vuoksi verotuskoneiston rattaisiin. Muusikoiden verotusta koskevaa lainsäädäntöä, oikeuskäytäntöä sekä oikeuskirjallisuutta on hyvin vähän olemassa. Tämän takia aihealueen problematiikan esiintuominen on sekä ajankohtaista että tarpeellista. Tutkimuksessa käsitellään muusikoiden verotuskäytäntöön liittyvää problematiikkaa laajasta ja käytännönläheisestä näkökulmasta. Tarkoituksena on selventää lukijalle muusikon toimintapuitteita, sekä tutkia millä tavoin muusikon verotus poikkeaa yleisestä verovelvollisen verotuksesta tuomalla esille keskeisimpiä ja ajankohtaisimpia verotuksellisia ongelma-alueita. Vero-oikeudellista puolta täydentävät tekijänoikeudelliset seikat sekä muusikon sosiaaliturva. Lain puitteissa löydetyt kokonaistaloudellisesti edullisimmat ratkaisut ja sosiaaliturva liittyvät saumattomasti yhteen − siksi muusikon verosuunnittelu ja siihen sidoksissa olevat näkökohdat saavatkin runsaasti huomiota. Oikeudellisessa katsannossa muusikoiden verotukseen liittyvien erityispiirteiden ymmärtäminen edellyttää tekijänoikeuksien perusteiden hallintaa. Tutkimuksessa on pyritty johdonmukaiseen kokonaisuuteen, jota voitaisiin hyödyntää käytännön tietolähteenä muusikon tulonmuodostusta, verosuunnittelua ja toimintapuitteiden valintaa silmällä pitäen. Aihealueita on tarkasteltu oikeuskirjallisuuden, taiteellisen alan julkaisujen sekä olemassa olevien alan tutkimusten valossa. Tutkimuksessa havaitaan toistuvasti taiteellisen toiminnan verotukseen liittyvät puutteet. Viranomaistahojen ja taiteenharjoittajien ohjeistaminen, alan käytäntöjen yhtenäistäminen sekä lainsäädännön erityisryhmiin soveltaminen ovatkin lähivuosien kriittisimpiä ratkaistavaksi asetettavia teemoja.
Keywords: Muusikko; verotus; tekijänoikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|