Perusoikeuksiin puuttuminen poikkeusoloissa ; Tutkimus rajoittamistoimenpiteistä koronapandemian aikana - Kynkäänniemi Määttä, Jenna Petriina (My University, 2023)
Selvitän tässä tutkielmassa koronapandemian aikana tehtyjä rajoittamistoimenpiteitä perusoikeusnäkökulmasta. Koronarajoitukset ovat käytännössä vaikuttaneet merkittävästi perusoikeuksien toteutumiseen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää perusoikeuksien rajoittamisedellytyksiä ja perusoikeuksista poikkeamista perustuslain 23 §:ään liittyen. Koronarajoitusten suhteen tarkastelen tehtyjä toimenpiteitä koronapandemiassa. Selvitän, millä perusteilla rajoituksia on perusteltu. Tässä suhteessa merkittäväksi on katsottava perustuslain 22 §, joka velvoittaa julkisen vallan turvaamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen. Tarkasteltavana ovat myös perustuslakivaliokunnan lausunnot hallitusten esittämien lainsäädäntötoimien perustuslainmukaisuudesta. Tarkastelen myös perustuslakivaliokunnan asemaa muutoin perustuslainmukaisuuden arvioijana. Tutkielman tavoitteena on olla lainopillinen kokonaisesitys tehdyistä perusoikeuksien rajoittamisesta koronapandemian aikana. Tarkasteltavana ovat olleet erityisesti hallituksen tekemät lainsäädäntötoimet ja -muutokset sekä niiden perustelut. Arvioin myös tuomioistuinratkaisuja koronarajoituksiin liittyen. Tuomioistuinratkaisuja arvioidaan erityisesti perusoikeusnäkökulmasta ja perusoikeuksien rajoittamisedellytysten kannalta. Arvioitavana tässä tutkielmassa ovat myös perustuslain 106 ja 107 §:t perustuslain ja siten myös perusoikeuksien etusija-asemasta.
Keywords: perusoikeudet; lainsäädäntö; ihmisoikeudet; perustuslait; perustuslainmukaisuus; poikkeusolot; toimivalta; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|