Maahanmuuttajan asema suomalaisessa työyhteisössä - Kuronen, Mirjami (My University, 2007)
Johtamisen ja johtajuuden tutkimisella on pitkät perinteet, mutta näissä tutkimuksissa alainen on jäänyt usein sivurooliin. Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa esimiehen ja alaisen välistä vaihdantasuhdetta tutkittiin alaisen näkökulmasta. Tutkimuksessa käytetyn keskeisen teorian, esimiehen ja alaisen välisen vaihdantasuhdeteorian (LMX), mukaan esimies muodostaa jokaisen alaisensa kanssa yksilöllisen vaihdantasuhteen ja rakentaa niin kutsutuista suosikki-alaisistaan organisaation sisäpiirin. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, mitkä ovat ne tekijät, jotka mahdollistavat maahanmuuttajataustaisen henkilön pääsyn organisaationsa sisäpiiriin. Tutkimuksen kohteena ovat maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka työskentelevät suomalaisen esimiehen alaisuudessa ja ovat onnistuneet luomaan hyvän esimies- alais-suhteen. Tutkimuksen tiedonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Tutkimuksessa käytetyt haastateltavat valittiin niin sanottua tarkoituksenmukaisuusotantaa käyttäen, eli tavoitteena oli haastatella maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä, jotka ainakin ulkopuolisen nähden ovat saaneet paikkansa organisaation sisäpiiristä. Tutkimukseen osallistui yhteensä kymmenen haastateltavaa, jotka ovat kotoisin eri maista ja maanosista mahdollisimman monipuolisten vastausten aikaansaamiseksi. Tutkimuksen tulokset voitiin jakaa viiteen eri teemaan, jotka olivat alaisen piirteet ja ominaisuudet, alaisen kyvyt ja osaaminen, esimiehen ominaisuudet, tilannetekijät sekä maahanmuuttajataustaisen henkilön kohtaamia haasteita kuvaava mahdollisia ongelmia-teema. Nämä teemat voitiin puolestaan jakaa alaluokkiin joissa teemoja käsitellään tarkemmin.
Keywords: AVAINSANAT: maahanmuuttaja; monimuotoisuus; lmx-teoria; sisäpiiri; ulkopiiri esimies-alaissuhde; vaihdantasuhde; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|