Sitoutumisen ja luottamuksen vaikutus verkostojen kustannuslaskentaan ja avoimet kirjat -laskentaan, Case: Yritys X - Pajula, Katri (My University, 2015)
Tutkimus käsittelee verkostojen kustannuslaskentaa eli kustannuslaskentaa, joka kattaa koko toimitusketjun. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää sitoutumisen ja luottamuksen vaikutus verkostojen kustannuslaskennan ja avoimet kirjat -laskennan käyttöön. Verkostojen kustannuslaskentamenetelmistä tässä tutkimuksessa perehdytään erityisesti avoimet kirjat -laskentaan. Aikaisemman tutkimuksen perusteella suhteisiin liittyvistä tekijöistä sitoutuminen ja luottamus ovat ratkaisevassa asemassa verkostosuhteiden rakentamisessa ja ylläpitämisessä, ja täten myös verkostojen kustannuslaskennan ja avoimet kirjat -laskennan käyttöönotossa. Tutkimuksen teoriaosan lähdeaineistona käytettiin aihealueen aikaisempia julkaisuja, pääasiassa tieteellisiä tutkimuksia. Teorian perusteella luotiin viitekehys ja hypoteesit tutkimuksen empiiriselle osalle, joka toteutettiin laivamoottoreita valmistavan Yritys X:n toimittajille suunnatulla kyselytutkimuksella. Tutkimusaineistoa analysoitiin käyttäen rakenneyhtälömallinnusta. Tutkimustulokset osoittivat, että asiakkaan sitoutuminen vaikuttaa positiivisesti verkostojen kustannuslaskennan käyttöönottoon ja toimittajan luottamukseen. Avoimet kirjat -laskennan käyttöön asiakkaan sitoutumisella ei kuitenkaan ole vastaavaa vaikutusta. Toimittajan sitoutumisen ja luottamuksen ei havaittu vaikuttavan verkostojen kustannuslaskennan eikä avoimet kirjat -laskennan käyttöön. Avoimet kirjat -laskennan havaittiin vaikuttavan lievästi positiivisesti kustannuslaskennan käyttöön.
Keywords: verkostojen kustannuslaskenta; avoimet kirjat -laskenta; sitoutuminen; luottamus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|