Sijoitustoiminnan osakeyhtiöittäminen - Kuusisto, Hannu (My University, 2015)
Yksityishenkilöiden sijoitustuottojen pääomatuloverokantaa on viime vuosina tasaisesti kiristetty kasvattaen entisestään verovaikutuksen huomioimista toiminnan tehokkaassa suunnittelussa. Samaan aikaan yhteisöverokantaa on laskettu vastaamaan kansainväliseen verokilpailuun sekä tukemaan yrityssektorin toimintaedellytyksiä. Verotuksen painopistettä on siis rationaalisesti siirretty tuloksen verottamisesta omistamisesta saatujen tulojen verottamiseen. Tutkielmassa pohditaan sijoittajan asemaa toimiessaan yksityisenä sijoittajana tai vaihtoehtoisesti perustamallaan osakeyhtiöllä, jonka päätoimiala on arvopaperikauppa. Näkökulma on verotehokkuudessa, minkä lisäksi pohditaan yhtiöittämisen tuomia juridisia vaikutuksia. Osakeyhtiölaki, laki elinkeinotulon verottamisesta sekä tuloverolaki ovat normistosta keskeisimpiä. Tutkielma on sijoittajan käsikirja hänen pohtiessaan sijoitusvarallisuuden verotehokasta hallintaa. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä absoluuttista johtopäätöstä, joka toimisi jokaisessa erilaisessa sijoitustoiminnassa. Sijoittajan on käsiteltävä oman tilanteensa näkökulmasta neljä tärkeää asiakokonaisuutta. Optimimaalisessa tilanteessa sijoitusyhtiön perustajalla on korvamerkitsemätöntä varallisuutta, lykkääntymisedun vaatimaa kurinalaisuutta, perillisiä, aktiivisen sijoitustoiminnan ymmärrystä ja yleensäkin sijoitustoiminnan vaatimaa osaamista.
Keywords: Verotehokkuus; yhteisövero; pääomatulovero; tulolähdejako; varojenjako.; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|