Statistical Approaches to Enhancing Inventory Control and Reducing Variability in Supply Chains - Pirilä, Olka (My University, 2026)
Efficient inventory management and OTD performance are cornerstones of supply chain operations, influencing both operational efficiency and customer satisfaction. This study investigates factors affecting a company's OTD performance, focusing particularly on inventory variability and associated risks. The research combines statistical modeling of finished goods inventory levels and the state of component inventories with qualitative insights gathered from interviews to identify process inefficiencies and bottlenecks. While previous studies have extensively addressed OTD and inventory management, much of the research has focused either on theoretical models or isolated case studies. Few studies have integrated statistical analysis and qualitative methods to provide a comprehensive view of risks and inefficiencies impacting OTD. This thesis bridges that gap by combining quantitative data analysis with process mapping based on interview findings. Mixed methods approach is an ideal choice for this study because it allows for a holistic approach, integrating quantitative data for patterns and trends with qualitative insights to understand the underlying causes and contexts of the OTD process challenges. Quantitative analysis was conducted using deviations in orders from suppliers and customers across multiple part numbers, applying normal distribution models to evaluate inventory variability. Qualitative data was gathered through three interviews with key personnel, which helped identify bottlenecks and map critical processes affecting order-to-delivery performance. The findings revealed inventory level fluctuations and highlighted key factors influencing OTD performance. These included challenges such as material management and transportation. The interviews provided valuable insights into these operational issues, enabling the identification of critical bottlenecks and process inefficiencies. This forms the basis for improvements in inventory management and operational planning to mitigate risks affecting OTD performance. The implications of these findings for supply chain optimization are significant. By integrating statistical and qualitative analysis, the research offers a comprehensive framework for enhancing order-to-delivery performance. The combination of variability assessment and process perspectives supports the development of targeted strategies to reduce inefficiencies, ensuring timely deliveries and operational flexibility in dynamic market conditions. Tehokas varastonhallinta ja tilaus-toimistus-prosessin suorituskyky ovat toimitusketjun toiminnan kulmakiviä, jotka vaikuttavat sekä operatiiviseen tehokkuuteen että asiakastyytyväisyyteen. Tämä tutkimus tarkastelee tekijöitä, jotka vaikuttavat yrityksen OTD-suorituskykyyn, keskittyen erityisesti varastojen vaihteluun ja siihen liittyviin riskeihin. Tutkimuksessa yhdistetään valmiiden tuotteiden varastotasojen ja komponenttivarastojen tilan tilastollinen mallinnus sekä haastattelujen avulla kerätyt laadulliset havainnot prosessien tehottomuuksien ja pullonkaulojen tunnistamiseen. Vaikka aiemmat tutkimukset ovat laajasti käsitelleet tilaus-toimitus-prosessia ja varastonhallintaa, suuri osa tutkimuksesta on keskittynyt joko teoreettisiin malleihin tai erillisiin tapaustutkimuksiin. Harvat tutkimukset ovat yhdistäneet tilastollisen analyysin ja kvalitatiiviset menetelmät tarjotakseen kokonaisvaltaisen näkemyksen tilaus-toimitus-prosessista vaikuttavista riskeistä ja tehottomuuksista. Tämä tutkielma täyttää tämän aukon yhdistämällä määrällisen datan analyysin ja prosessikartoituksen, joka perustuu haastattelun tuloksiin. Monimenetelmällinen lähestymistapa on hyvä valinta tähän tutkimukseen, koska se mahdollistaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan yhdistämällä määrällisen analyysin trendien ja ilmiöiden tarkasteluun sekä laadullisen analyysin haasteiden taustasyiden ja kontekstien ymmärtämisen tilaus-toimitus-prosessin haasteista. Määrällinen analyysi suoritettiin hyödyntämällä tilausten poikkeamia toimittajilta ja asiakkailta useiden osanumeroiden osalta, soveltaen normaalijakauman malleja varastovaihteluiden arvioimiseksi. Laadullinen aineisto kerättiin kolmen avainhenkilön haastatteluista, jotka auttoivat tunnistamaan pullonkauloja ja kartoittamaan kriittisiä prosesseja, jotka vaikuttavat tilaus-toimitus-suorituskykyyn. Tulokset paljastivat varastotasojen vaihtelun ja nostivat esiin keskeiset tekijät, jotka vaikuttavat tilaus-toimitus-prosessin suorituskykyyn. Näihin kuului erilaisia haasteita kuten, materiaalihallinta ja kuljetukset. Haastattelut tarjosivat arvokkaita näkemyksiä näistä operatiivisista ongelmista, jolloin voitiin tunnistaa kriittiset pullonkaulat ja prosessien tehottomuudet. Tämä muodostaa perustan parannuksille varastonhallinnassa ja operatiivisessa suunnittelussa tilaus-toimitus-suorituskykyyn vaikuttavien riskien vähentämiseksi. Näiden havaintojen vaikutus toimitusketjun optimointiin on merkittävä. Yhdistämällä tilastollinen ja laadullinen analyysi, tutkimus tarjoaa kattavan viitekehyksen tilaus-toimitus-suorituskyvyn parantamiseen. Määrällisen vaihtelun arvioinnin ja prosessinäkökulmien yhdistäminen tukee kohdennettujen strategioiden kehittämistä tehottomuuksien vähentämiseksi, mikä varmistaa ajantasaisen toimituksen ja operatiivisen joustavuuden dynaamisissa markkinaolosuhteissa.
Keywords: toimitusketjut; logistiikka; analyysi; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master's Programme in Industrial Management