Vanhat tv-ohjelmat seuraajien sitouttajana ja keskustelun herättäjänä : Tarkastelussa Elävän arkiston Instagram-julkaisut - Pohjala, Henri (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tutkitaan Ylen Elävän arkiston Instagram-julkaisuja. Tavoitteena on selvittää, miten Elävä arkisto kutsuu julkaisuillaan Instagramin käyttäjiä vuorovaikutukseen heidän kanssaan, ja miten käyttäjät ilmaisevat julkaisujen kommenttiosiossa samanmielisyyttä keskinäisissä keskusteluissa. Analyysimateriaali koostuu 15 julkaisusta, joista kymmentä tarkastellaan julkaisujen ja viittä julkaisua kommenttien näkökulmasta. Käsiteltävät Elävän arkiston julkaisut sisältävät lyhyitä videopätkiä vanhoista tv-ohjelmista, jotka ovat peräisin Ylen tv- ja filmiarkistoista. Analyysimateriaalista tehtyjen havaintojen perusteella tehdään laajempia johtopäätöksiä siitä, miten Elävä arkisto sitouttaa käyttäjiä julkaisuillaan, ja miten sitoutuminen julkaisujen sisältöön ilmenee käyttäjien reaktioissa. Tutkimusmenetelmänä käytetään digitaalista keskusteluanalyysia. Julkaisujen tarkastelussa huomioidaan se, mitä Elävä arkisto tekee kirjoitetulla tekstillä ja visuaalisella sisällöllä. Tutkittavissa verkkokeskusteluissa analysoidaan keskustelijoiden vuorovaikutusta kielellisten valintojen tasolla. Samanmielisyyttä havainnoidaan siten, miten keskustelijat luovat yhteisymmärrystä omilla vuoroillaan. Julkaisuja ja kommentteja tutkitaan myös multimodaalisuuden näkökulmasta. Tähän sisältyy audiovisuaalisen sisällön ja kirjoitetun tekstin ohella myös julkaisijan ja keskustelijoiden käyttämien emojien tarkastelu. Analyysimateriaalista erotettiin kolme eri keinoa, joilla käyttäjiä kutsutaan vuorovaikutukseen julkaisujen avulla. Ensimmäinen keino oli esittää julkaisussa kysymys, joka liittyi julkaisuun lisättyyn videopätkään. Kysymykset edellyttivät käyttäjiltä videon katsomista, jotta he pystyivät antamaan vastauksen. Informatiiviset julkaisut sisälsivät enemmän kirjoitettua ja visuaalista sisältöä, ja niillä oli käyttäjää valistava ja aihetta selittävä funktio. Kolmanneksi julkaisuissa painotettiin visuaalista sisältöä, jolloin julkaisua pohjustettiin lyhyen johdatustekstin avulla. Samanmielisyyttä ilmeni kommenteissa kutsuina, muistelemisena ja kannanottoina. Tutkimuksessa havaittiin, että julkaisuissa painottuivat nostalgisten muistojen herättäminen, huumorin sekä samaistumisen tunteiden luominen. Käyttäjät osoittivat vahvaa sitoutumista julkaisuihin. Sitoutuminen ei ilmennyt pelkästään kommenteissa ja julkaisujen tykkäyksillä, vaan myös kutsumalla muita käyttäjiä katsomaan julkaisun tägäystoiminnon avulla. Käyttäjien väliset keskustelut kommenttiosiossa olivat täten myös osoitus käyttäjien sitoutumisesta julkaisujen sisältöön. Tutkimus osoitti, että Elävä arkisto pystyy aktiivisella sisällöntuotannollaan vaikuttamaan palvelusta syntyviin mielikuviin sosiaalisen median välityksellä. Tämä auttaa siten houkuttelemaan käyttäjiä katsomaan julkaisuissa näkyviä sisältöjä Ylen omien palveluiden kautta.
Keywords: fi=Digitaalinen media|en=Digital media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|