Sisäinen tarkastus: vertailussa yksityinen ja julkinen sektori - Mattila, Jaana (My University, 2007)
Julkisen sektorin organisaatiot ovat palveluorientoituneita ja yksityisen sektorin organisaatioiden tehtävänä on voiton tavoittelu, silti sisäinen tarkastus on yhtä lailla kummallakin sektorilla osa hyvää johtamis- ja hallintotapaa. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, onko sisäisessä tarkastuksessa eroja yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioiden välillä. Tarkasteltavina kohteina ovat erityisesti sisäisen tarkastuksen asema organisaatiossa ja sisäisen tarkastuksen toimintojen ulkoistaminen. Teoriaosuudessa käsiteltyjen aikaisempien tutkimusten mukaan sektorien välillä on eroa sisäisen tarkastuksen asemassa ja toimintojen ulkoistamisessa palveluntarjoajan osalta. Teorian pohjalta muodostetaan hypoteesit, joiden testaamista varten kerättiin tutkimusaineisto kyselylomakkeella sisäisiltä tarkastajilta. Kyselyyn saatiin 52 vastausta ja vastausprosentti oli 27,9. Tulosten tilastollista merkitsevyyttä testattiin khiin neliö –testillä ja Studentin t-testillä. Tutkielman empiirisessä osiossa ei löydetty eroja julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioiden välillä sisäisessä tarkastuksessa. Kummallakin sektorilla sisäinen tarkastus raportoi ylimmälle johdolle ja myös valta erottaa sisäisen tarkastuksen päällikkö on ylimmällä johdolla. Sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ulkoistetun sisäisen tarkastuksen toiminnon pääasiallisena palveluntarjoajana on tilintarkastusyhteisö. Yleisimmin ulkoistettuja toimintoja olivat tietojärjestelmä- ja tietoturvatarkastukset.
Keywords: sisäinen tarkastus; yksityisen- ja julkisen sektorin organisaatioiden erot; asema organisaatiossa; ulkoistaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|