Companies’ financial risk management and hedging commodity prices - Partanen, Sami (My University, 2026)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella ei‑rahoitusalan yritysten taloudellisten riskien hallintaa sekä tarkemmin perusmetallien, erityisesti kuparin, hintavaihteluilta suojaamista. Fossiilisista polttoaineista siirryttäessä uusiutuvaan energiaan tarvitaan paljon uutta teknologiaa ja lisää sähkön käyttöä. Tästä syystä kuparin kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi lähitulevaisuudessa. Kuparin hinnan volatiliteetti on kasvanut viime vuosina, joten riskienhallinnan merkitys voidaan arvioida korostuvan entisestään tulevaisuudessa. Useille yrityksille, erityisesti sähköteollisuudessa toimiville, kuparin hinnan vaihtelut vaikuttavat jollakin tavalla yrityksen riskitasoon. Kuparin hintariskin hallinnan merkitys korostuu erityisesti valmistavassa teollisuudessa, jossa kupari on keskeinen tuotantopanoksena käytettävä hyödyke. Kirjallisuudessa tunnistetaan johdannaisten lisäksi useita tapoja, joilla yritykset voivat hallita hyödykehintojen riskejä. Yritysten toimintaperiaatteet, taloudellinen asema ja johdon laatu vaikuttavat siihen, miten riskejä hallitaan ja miten suojausinstrumentteja käytetään. Tutkielmassa tarkastellaan ensin yritysten yleisiä taloudellisia riskejä, minkä jälkeen syvennytään hyödykkeiden hintariskiltä suojaamiseen. Tarkastelussa käydään läpi muun muassa malleja hyödykkeiden hintavaihtelun ennustamiseen, hyödykkeiden hintojen yhteisliikkeisiin ja hintahyppyihin, sekä erityisesti suojaustarkoituksiin kehitettyjä malleja. Lopuksi tarkastellaan, kuinka yleistä suojaaminen on ei rahoitusalan yrityksissä ja tuottaako suojaaminen taloudellista hyötyä.
Keywords: risk management; finance; commodities; futures; companies (business enterprises); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|; Rahoitus