Toimialan vaikutus tilintarkastuspalkkioihin suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Rauhala, Jani (My University, 2006)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää tilintarkastuspalkkioon vaikuttavia muuttujia suomalaisissa pörssiyrityksissä. Valittuja muuttujia hyväksikäyttäen tutkittiin, onko yrityksen toimialalla vaikutusta tutkielmassa käytettävän tilintarkastuspalkkioselitysmallin tuloksiin. Tutkielmassa selvitettiin paraneeko mallin selitysaste käytettäessä toimialakohtaista aineistoa kaikki toimialat kattavan aineiston sijaan. Tutkielman tuloksien pe-rusteella testattiin tieteellisessä kirjallisuudessa havaittua toimialavaikutuksen esiintymistä suomalaisessa aineistossa. Tilintarkastuspalkkiota selittävässä mallissa oli yhteen-sä 17 muuttujaa, jotka supistettiin faktorianalyysiä hyväksi käyttämällä asiakkaan kokoa ja liiketoiminnan kompleksisuutta kuvaaviin faktoreihin. Näiden koon ja kompleksisuu-den faktoreiden vaikutusta tilintarkastuspalkkion muodostumiseen tutkittiin lineaarisen regression avulla. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustui Simunicin (1980) kehit-tämään tilintarkastuksen kysynnän tasapainomalliin, joka on ollut esikuvana usealle tilintarkastuksen hinnoittelua koskevalle tutkimukselle. Tutkielman empiirinen aineisto koottiin suomalaisten pörssiyritysten vuonna 2004 päät-tyneiden tilikausien vuosikertomuksista ja hallinnointikatsauksista. Alkuperäinen aineis-to koostui 99 yrityksestä, mutta tarpeellisten rajauksien jälkeen lopullinen aineisto su-pistui 94 yritykseen. Tutkielmaan valittiin neljä toimialaa, jotka olivat perusteollisuus, teollisuustuotteet ja palvelut, kulutustavarat ja palvelut, informaatioteknologia, sekä yhdistelmä toimialoista päivittäistavarat, energia, terveydenhuolto ja tietoliikenneteknologia. Aineistojen tilastolliseen testaukseen käytettiin faktorianalyysiä sekä lineaarista regressioanalyysiä. Tutkielman tilintarkastuspalkkiomallin selityskyky oli hyvä, mutta toimialoittain se ero-si odotetusta. Toimialamallin selityskyky ei oletusten mukaisesti ylittänyt perusmallin selityskykyä kaikissa tutkituissa toimialoissa. Lopputuloksena oli, että tilintarkastuspalkkiomalli kuvasi hyvin toimialojen erityispiirteitä vain osalla toimialoista.
Keywords: lineaarinen regressio; faktorianalyysi; tilintarkastuspalkkio; toimialavaikutus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|