Kiina muutostilassa - analyysi nykytilasta ja kolme skenaariota vuodelle 2015 - Heikkilä, Jukka-Pekka Mikael (My University, 2006)
Vuonna 1978 alkanut moderni kehitys on muuttanut suuresti Kiinan liiketoimintaympäristöä. Yrityksille Kiina on hyvin haastava markkina-alue, sillä käynnissä oleva jatkuva murrostila tuo mukanaan monia haasteita. Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli laatia kolme skenaariota kuvaamaan Kiinan liiketoimintaympäristöä vuonna 2015. Lisäksi tutkimuksessa toteutettiin analyysi liiketoimintaympäristön nykytilasta. Tämä tutkimus on tulevaisuuden tutkimista. Varsinaiseen tutkimustavoitteeseen edettiin tutkimalla Kiinan taloudellisen, poliittisen, juridisen sekä kulttuuriympäristön nykytilaa ja tulevia muutoksia. Kyseiset ympäristöt ovat tutkimuksen kannalta keskeisiä käsitteitä. Kulttuuriympäristön keskeisinä piirteinä ovat kungfutselaisuus, guanxi ja kommunismi. Tutkimustavoitteiden lisäksi tutkimuksessa käsiteltiin heikkoja signaaleja, joita on vaikea havaita, mutta jotka toteutuessaan saavat aikaan suuria muutoksia liiketoimintaympäristössä. Lisäksi tutkimuksessa on laadittu megatrendejä, jotka antavat suuntaa kehitykselle Tutkimus on suoritettu laadullisena tutkimuksena. Empiirinen aineisto on kerätty Kiinassa vuonna 2006 toteutettujen teemahaastattelujen avulla. Tulosten analysoinnissa pyritään teoriaosuuteen peilaten kuvailemaan Kiinan liiketoimintaympäristössä tapahtuvaa muutosta sekä nykytilaa. Skenaariot vuodelle 2015 johdettiin tulevaisuudentutkimuksen työkalun tulevaisuustaulukon avulla. Tutkimuksen keskeiset havainnot nykytilasta ovat saastuneisuuden vakavuus sekä demokratian toteutumatta jääminen. Skenaarioita on tutkimuksessa kolme; Kriisistä kriisin, Ei niin Kultainen keskitie sekä Idän lohikäärmeen loisto. Skenaariot ovat kärjistettyjä ääriesimerkkejä Kiinan liiketoimintaympäristöstä vuonna 2015. Todelliset tapahtumat todennäköisesti hahmottuvat näiden mallien väliin.
Keywords: Kiina; talous; politiikka; lainsäädäntö; kulttuuri; tulevaisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|