Työkalun kehittäminen klustereiden seurannan ja arvioinnin tueksi - Lehtonen, Marko (My University, 2004)
Tutkimuksen tavoitteena oli luoda työkalu, jolla voidaan tukea klustereiden seurantaa ja kehittämistä. Työkalun rakentamisessa käytettiin esimerkkikohteena Etelä-Pohjanmaan oletettua elintarvikeklusteria, mutta tutkielman lopputulosta on tarkoitus hyödyntää myöhemmin muissakin maakunnissa ja eri klustereissa. Tutkimuksen teoreettinen perusta Michael E. Porterin mukaan käsitellään luvussa kaksi, jossa luodaan lähtökohdat klusteriajattelulle selvittämällä kilpailustrategian peruskäsitteitä ja maiden asemaa kilpailuedun kannalta. Timanttimallin avulla esitetään klusterin muodostumista, kehittymistä ja purkautumista. Tavoitteena on auttaa lukijaa ymmärtämään klusteri-käsitettä esimerkiksi kuvaamalla klusterin sisäisen vuorovaikutuksen ja maantieteellisen kasautumisen merkityksiä. Luvussa kolme esitetään lyhyesti kaksi vaihtoehtoista teoreettista lähestymistapaa kilpailukyvylle sekä perustellaan Porterin teorian käyttöä konstruktion tukena. Tutkimuksen empiirinen osuus käsitellään luvuissa neljä, viisi ja kuusi. Luvussa neljä hahmotellaan elintarviketeollisuutta tutkimusympäristönä. Luvussa viisi klusteri rajataan ja työkalun kehittämisen taustat kytketään aiempaan tutkimukseen. Prototyypin rakentamista selvitetään vaiheittain, mikä myös tarkentaa asetettuja tavoitteita. Luvussa kuusi arvioidaan rakennettua konstruktiota ja esitetään ideoita kehittämistoimenpiteistä. Luvun loppuun tiivistetään tärkeimmät ongelmat ja kehittämisvaihtoehdot. Rakennus- ja kehittämisvaiheissa luvuissa viisi ja kuusi hyödynnetään esimerkkejä ja teorioita kirjallisuudesta. Luvussa seitsemän on yhteenveto, jossa esitetään myös konstruktion validoinnin vaatimukset ja onnistuminen
Keywords: Kilpailukyky; klusteri; seurantatyökalu; klusterikartta; kehittäminen; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|