Due diligence -neuvonantajan vahingonkorvausvastuu - Roppo, Jaakko (My University, 2010)
Yritysjärjestely on monimutkainen prosessi, jossa käytetään nykyään apuna monen eri alan asiantuntijoita. Asiantuntijat ovat mukana koko yritysjärjestelyprosessin ensimmäisestä suunnittelupalaverista aina uuden omistajan näkemyksen tuomiseen yrityksen toimintaan. Angloamerikkalaisesta yrityskulttuurista on tullut useita käytäntöjä Suomeen, joista yrityskaupan onnistumisen kannalta yksi tärkeimmistä on due diligence -tarkastus. Due diligence -tarkastuksessa yritysjärjestelyn kohteen eri osa-alueet tarkastetaan huolellisesti. Tutkielmassa on tarkoituksena tarkastella vahingonkorvausvastuuta, joka voi seurata due diligence -tarkastuksen suorittaneelle asiantuntijalle. Tutkimuksessa on erityisesti keskitytty financial due diligence -neuvonantajan toimintaan. Kauppahinnan kannalta financial due diligence -tarkastuksen merkitys on suuri, sillä siitä saadut tulokset ovat usein pohjana neuvotteluissa. Asiantuntijoiden vastuuta koskevaa lainsäädäntöä ei ole ja oikeuskäytännöt ovat hajanaisia, sillä yritysjärjestelyitä koskevat riita-asiat pyritään yleensä sopimaan välimiesmenettelyn kautta. Vahingonkorvausvastuun perustekijänä voidaan pitää tuottamuksellisuutta, joka ilmenee toimeksiantosopimuksissa, mikäli tarkastusta ei ole suoritettu riittävän huolellisesti. Tutkielmassa pyritään löytämään tiettyjä kriittisiä kohtia, joihin kiinnittämällä huomiota voidaan vahingonkorvausriskiä pienentää. Kriittisiä kohtia pyritään löytämään niin kutsuttujen professio- ja metodivastuiden kautta. Financial due diligence -neuvonantajan vahingonkorvausvastuun ennakoinnin kannalta tärkeässä asemassa ovat myös niin kutsutut toimintaohjelmat. Toimintaohjelmilla ennakoidaan häiriötilanteita ja tehdään varautumistoimia, joita varten simuloidaan erilaisia häiriötilanteita. Financial due diligence -neuvonantaja on lähtökohtaisesti oman alansa ammattilainen, joka lähtökohtaisesti lisää huolellisuusvelvoitetta.
Keywords: Financial due diligence -tarkastus; compliance program; professiovastuu; informaatiovastuu.; fi=Talousoikeus|en=Business Law|