How Sustainable investors can impact firm behavior - Kylänpää, Klaus (My University, 2025)
Kestävä sijoittaminen on viime vuosikymmeninä noussut keskeiseksi ilmiöksi rahoitusmarkkinoilla. Kestävällä sijoittamisella tarkoitetaan sijoitustoimintaa, jossa perinteisten taloudellisten tavoitteiden rinnalla huomioidaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä tekijöitä. Ilmiön kasvua ovat vauhdittaneet muun muassa ilmastonmuutos, yhteiskunnallisten odotusten muutos, sääntelyn lisääntyminen sekä sijoittajien kiinnostus sijoitustoiminnan laajempiin vaikutuksiin. Samalla kestävään sijoittamiseen kohdistuu huomattavia odotuksia yritysten käyttäytymisen ohjaajana. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, millä tavoin kestävät sijoittajat voivat vaikuttaa yritysten toimintaan ja kuinka vaikuttavia nämä vaikutusmekanismit ovat olemassa olevan tutkimuskirjallisuuden perusteella. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu sijoittajavaikutuksen käsitteen ympärille. Sijoittajavaikutus määritellään muutoksena yrityksen toiminnassa, joka ei olisi toteutunut ilman sijoittajien toimintaa. Analyysia ohjaa erityisesti lisäisyyden käsite, jonka avulla erotetaan sijoittajien aidosti aikaansaamat muutokset sellaisista kehityskuluista, jotka olisivat tapahtuneet muista syistä, kuten sääntelyn, teknologisen kehityksen tai kuluttajakysynnän seurauksena. Viitekehys nojaa moderniin portfolioteoriaan sekä kestävää sijoittamista käsittelevään taloustieteelliseen ja rahoitustieteelliseen kirjallisuuteen, ja sen avulla sijoittajien vaikutusmekanismeja tarkastellaan systemaattisesti. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoidaan keskeisiä teoreettisia ja empiirisiä tutkimuksia kestävän sijoittamisen vaikutuksista. Kirjallisuuden perusteella sijoittajien vaikutus yrityksiin jäsennetään kolmeen päämekanismiin: pääoman allokaatioon, omistajaohjaukseen ja epäsuoraan eli systeemiseen vaikutukseen. Pääoman allokaatioon ja divestointiin perustuvat strategiat voivat teoriassa vaikuttaa yritysten rahoituskustannuksiin ja kannustaa kestävämpään toimintaan, mutta empiirinen näyttö viittaa siihen, että vaikutukset jäävät usein rajallisiksi erityisesti likvideillä rahoitusmarkkinoilla. Omistajaohjaus, kuten äänestäminen ja vuoropuhelu yritysjohdon kanssa, osoittautuu tutkimuskirjallisuuden perusteella vaikuttavammaksi keinoksi muuttaa yritysten toimintaa, etenkin silloin kun sijoittajat toimivat koordinoidusti. Epäsuora systeeminen vaikutus ilmenee muun muassa raportointikäytäntöjen, markkinanormien ja institutionaalisten rakenteiden kehittymisen kautta, vaikka sen kausaalinen todentaminen on haastavaa. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että kestävä sijoittaminen voi vaikuttaa yritysten käyttäytymiseen, mutta vaikutus ei ole automaattinen eikä perustu yksittäiseen mekanismiin. Vaikuttavuus edellyttää aktiivista omistajuutta, sijoittajien välistä yhteistyötä sekä institutionaalista ympäristöä, joka tukee kestävien käytäntöjen yleistymistä.
Keywords: omistajaohjaus; divestoinnit; rahoitusmarkkinat; vastuullinen sijoittaminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|