Verraten ekologista energiantuotantoa : Kahden jätehuoltolaitoksen keskinäistä vertailua - Partanen, Aarno Ensio (My University, 2020)
Jätehuolto osana yhdyskuntien infrastruktuuria on kansalaisten terveyteen ja elinympäristöön merkittävästi vaikuttava yhteiskunnallinen peruspalvelu. Ympäristön viihtyisyyteen ja terveellisyyteen liittyvän merkityksen lisäksi jätehuollolla on tärkeämpi tehtävä globaalin elinympäristön kasvavien ongelmien ratkaisun yhtenä osana. Suomessa yhdyskuntajätteestä huolehtimisesta vastaavat kunnat. Kuntien toimesta on perustettu alueellisia osakeyhtiö ja kuntayhtymämuotoisia jätteenkäsittelylaitoksia. Tavoitteena on varmistaa resurssit pitkäjänteiseen ja tehokkaaseen kehitystyöhön kiristyvien ympäristövaatimusten täyttämiseksi. Tuotteiden ja materiaalien uusiokäytön tavoitteet korostuvat sekä julkisen vallan ohjaavissa toimissa että yritysten ja yhteisöjen kehityspyrkimyksissä. Jätelaitosten keräys, kuljetus, käsittely ja hyödyntämisjärjestelmät ja organisaatiot ovat kehittyneet voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana ja kattavat koko maan. Laitokset kehittävät toimintojaan hakeutumalla yhteistyöhön oman alueensa muiden toimijoiden kanssa luodakseen tuotetulle yhdyskuntajätteelle luontevia ja taloudellisesti kannattavia hyödyntämistapoja. Materiaalien kierrätys ja energian tuotanto eri menetelmillä ovat keskeisiä keinoja pyrittäessä jätteenkäsittelyssä ekologisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin. Ensisijainen pyrkimys on vähentää jätteen tuotantoa ja vähentää pitkällä tähtäyksellä myös käsittelykapasiteetin tarvetta. Kysymykseksi nousee myös ko. laitosten raaka-aineen saatavuus ja toisaalta uusiotuotteiden markkinat tai mahdollisuudet niiden syntymiseen. Tässä tutkimuksessa kuvataan ja vertaillaan kahden nykyaikaisen, edelläkävijän roolia tavoitelleen jätehuoltolaitoksen toimintatapoja, toimintaverkostoja sekä niiden saavuttamia yhdyskuntajätteen hyödyntämistuloksia. Käsiteltävät jätehuoltolaitokset Stormossen Oy Ab ja Päijät Hämeen Jätehuolto Oy ovat kuntayhteenliittymien omistamia laitoksia. Stormossen Oy Ab:n omistavat Vaasan kaupunki ja viisi sen ympäryskuntaa, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n omistavat Lahden kaupunki ja yhdeksän sen naapurikuntaa. Perusteita kyseisten laitosten tutkittaviksi valinnalle runsaan kolmenkymmenen vastaavia toimintoja Suomessa hoitavan laitoksen joukosta on yhtäältä niiden keskinäinen lainsäädännöstä seuraava samankaltaisuus. Toisaalta vertailtavat laitokset näyttävät asemoivan itsensä alan kehityksen kärkipään edustajiksi. Tavoitteena on hahmottaa laitosten toimintojen keskinäistä yhdenmukaisuutta sekä toisaalta niiden toiminnoissa ilmeneviä eroavuuksia. Tutkimuksen kohteita ovat myös laitosten perustamisen taustalla vaikuttaneet tapahtumat ja kehityskulut. Jätehuollon järjestämiseen liittyy aina myös poliittinen ulottuvuus. Rajaan tarkastelut aikaan, jolloin tutkittavat laitokset ovat olleet toiminnassa, aikaan, jolloin on ryhdytty hakemaan jätehuoltoon muita kuin jätteen hävittämiseen tähtääviä ratkaisuja. Tarkastelu painottuu muutamien viime vuosien ajalle, jolloin muutokset jätekysymysten ympärillä ovat olleet nopeita ja aivan uudenlaiseen ajatteluun perustuvia.
Keywords: jätehuolto; energiantuotanto; jätehuoltolaitokset; kiertotalous; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|