Balanced scorecard kunnan strategisen johtamisen työkaluna - Case Oulun kaupunki - Haapala, Janne M. (My University, 2007)
Julkinen sektori Suomessa ja maailmalla on omaksunut monia yksityisellä sektorilla kehitettyjä laskentatoimen tekniikoita. Johdon laskentatoimen merkittäväksi tehtäväksi julkisellakin sektorilla on noussut organisaation suorituskyvyn mittaus ja strategisen johtamisen tukeminen. Tähän liittyen tässä tutkielmassa tutkitaan tasapainotetun mittariston (tai balanced scorecard, BSC) hyödyntämistä kuntaorganisaation strategisen johtamisen työkaluna. Tutkimus on case-tutkimus, jonka aineisto on kerätty Oulun kaupungin organisaatiota tutkimalla. Tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä rakennetaan kirjallisuuden pohjalta käsitys siitä, millainen kuntaorganisaation balanced scorecard tulisi olla ja kuinka sitä voitaisiin strategisessa johtamisessa hyödyntää. Havaintoja case-organisaatiosta arvioidaan tämän viitekehyksen puitteissa. Kysymyksessä on tutkimusotteeltaan etnografinen case-tutkimus. Lyhyesti tarkoituksena oli tutkia, kuinka yksityisellä sektorilla kehitettyä balanced scorecardia käytetään kuntaorganisaation strategisessa johtamisessa ja mitä kehitettävää case-organisaation balanced scorecardissa on. Tutkimustulosten perusteella Oulun kaupunki on onnistunut BSC-mallinsa käyttöönotossa ja hyödyntämisessä melko hyvin. BSC on tukenut strategista johtamista havainnollistamalla kaupunkistrategian sisältöä ja luomalla strategialle ohjausvaikutusta. Tutkimus löysi monia onnistumista selittäviä tekijöitä sekä eroja teorian ja case-organisaation käytännön välillä. Ne tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia jatkotutkimukselle. Case-organisaation BSC:n ja strategisen johtamisen kehittämistarpeet kohdistuivat mittariston laajuuteen ja mittareiden laatuun, strategisen johtamisprosessin jatkuvuuden kehittämiseen ja orastavaan tarpeeseen uudistaa strategiatyötä ja sen välineitä, kuten balanced scorecardia.
Keywords: balanced scorecard; tasapainotettu mittaristo; kunta-ala; strateginen johtaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|