Tilintarkastuksen odotuskuilu Suomessa - Ant-Wuorinen, Maija (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia odotuskuilun esiintymistä Suomessa. Odotuskuilulla tarkoitetaan tilintarkastajan ja tilinpäätösinformaation käyttäjän välistä näkemys- tai uskomuseroa esimerkiksi liittyen tilintarkastajan rooliin tai tehtäviin. Alan kirjallisuuden ja aikaisempien tutkimuksien perusteella tilinpäätösinformaation käyttäjiin on luettu mukaan muun muassa sijoittajat, lainanantajat, pankkiirit ja opiskelijat. Tämän tutkielman lähtökohtana oli tutkia odotuskuilun esiintymistä tilintarkastajien ja yritysjohtajien välillä. Tutkielmassa selvitettiin esiintyikö odotuskuilua koskien tilintarkastajan roolia ja tehtäviä yrityksessä. Näkökulma oli uusi ja mukailee Koh & Woon (2001) toteuttamaa tutkimusta. Hypoteesit muodostettiin aiempien tutkimusten perusteella. Tutkielman empiirinen osio toteutettiin internet kyselyn avulla. Kyselyllä lähestyttiin 300 tilintarkastajaa ja yritysjohtajaa. Hypoteesien testaamisessa käytettiin Kruskall-Wallis ja Mann-Whitneyn U-testiä. Saatujen testitulosten perusteella voitiin todeta, että odotuskuilua esiintyi vastaajaryhmien välillä. Saadut tulokset mukailivat aikaisempien tutkimuksen tuloksia, ja siten vahvistivat havaintoja siitä, että odotuskuilua esiintyy tilintarkastajien ja yritysjohtajien välillä myös Suomessa.
Keywords: Tilintarkastus; odotuskuilu; Mann-Whitney; Kruskall-Wallis; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|