Markkinakorkojen heijastuminen vähittäislainakorkoihin Suomessa vuosina 1999–2007 - Kulju, Ville (My University, 2008)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on analysoida markkinakorkojen heijastumista Suomen vähittäislainakorkoihin. Aiemman tutkimuksen perusteella on tehty kolme hypoteesia, jotka tutkielmassa testataan: 1) vähittäislainakoroissa on havaittavissa lyhyen aikavälin hintajäykkyyttä; 2) pitkällä aikavälillä markkinakorot heijastuvat vähittäislainakorkoihin sataprosenttisesti; ja 3) vähittäislainakorkojen hintajäykkyys on voimakkaampaa kotitalouksien kuin yritysten lainojen kohdalla. Tutkimusaineisto koostuu Suomen Pankin julkaisemista vähittäislainakorkojen aikasarjoista sekä 12 kuukauden Euriborin kuukausittaisista keskiarvoista vuosina 1999–2007. Empiirisessä testauksessa käytetyt ekonometriset menetelmät ovat yksikköjuuritesti, Johansenin yhteisintegraatiotesti sekä sen pohjalta muodostettujen vektorivirheenkorjausmallien impulssi-responssi -analyysi. Tehdyt hypoteesit hyväksyttiin empiiristen testitulosten perusteella. Suomen vähittäislainakoroissa on siten havaittavissa lyhyen aikavälin hintajäykkyyttä suhteessa markkinakorkojen muutoksiin, mutta pitkällä aikavälillä muutokset heijastuvat täysin vähittäislainakorkoihin. Kotitalouksien lainakorkojen intajäykkyys on voimakkaampaa kuin yritysten. Tutkielman tulokset ovat linjassa aiemman tutkimuksen kanssa.
Keywords: Korko; vähittäiskorko; yhteisintegraatio; hintajäykkyys.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|