Miten pk-yritys voi strategisella brändin johtamisella parantaa kasvuedellytyksiä. Toimintatutkimus: Innojok Oy - Kankaanpää, Paula (My University, 2014)
Yritykset, joilla on vahva brändi menestyvät taloudellisesti paremmin. Bränditutkimus on keskittynyt suuryritysten näkökulmaan, vaikka pk-yritysten lukumäärä on suuri ja vaikutukset merkittäviä. Pk-yrityksille suunnattujen brändimallien ja esimerkkien vähyys kirjallisuudessa on saanut huomiota osakseen vasta noin vuosikymmenen. Nykyisten isojen yritysten brändit ovat aikoinaan syntyneet nyrkkipajoissa ja autotalleissa. Näillä alkuvaiheen yrityksillä ei ole ollut isoja resursseja käytettävissään. Toimintatutkimuksen tavoitteena on toteuttaa muutos designvalaisinalalla toimivassa pk-yrityksessä: brändin strateginen kehittäminen yrityksen kasvun tueksi on muutosprosessi, joka vaatii yhteisön sitoutumista ja toiminnan hiomista. Toimintatutkimus on samalla tutkimusstrategia sekä työväline, joka mahdollistaa tutkimisen ja muutoksen. Kehittämisen ilmapiirin, joka auttaa käytännön ongelmien ratkaisussa ja parempien toimitapojen löytämisessä, mahdollistuu toimintatutkimuksessa. Tutkimus tarkastelee kyseisessä kontekstissa toimivan Innojok Oy:n strategisen brändin rakentamista. Tutkimuksen aineisto perustuu eri lähteisiin, joita ovat muun muassa kysely- ja haastattelututkimusten lisäksi havainnointi, workshop –keskusteluiden muistiinpanot, valokuvaus, personal experience -menetelmä sekä palaveripöytäkirjat. Tutkimuksen teko oli syklimäistä, jolloin ymmärrys lisääntyi vaiheittain ja uutta tietoa voitiin hyödyntää parannellun suunnitelman ja toteutuksen muodossa. Kohdeyrityksen alkutilanteessa brändiarkkitehtuuri oli epäselvä ja kallis ylläpitää. Kasvaakseen yritys tarvitsi hallittavampaa ja erottuvampaa brändiä, jo potentiaalisen ulkomaan viennin myötä. Kilpailukykytutkimuksen löydökset kannustivat yrityksen johdon panostamaan myös strategisen brändin rakentamiseen. Tällaista yrityksessä ei ole aikaisemmin tehty. Yhteisöllinen brändin kehittäminen kesti yli 12 kuukautta. Konkreettisena tuloksena julkaistiin uusi visuaalinen ilme, verkkosivusto sekä yrityksen 21-vuotisen historian ensimmäinen viestinnän ohjeistus. Aikaresurssi paineistaa pk-yrityksen brändin hallintaa. Yrityksen tulee myydä joka päivä ja samaan aikaan tehdä toimenpiteitä brändin tunnettuuden luomiseksi.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|