CSRD-direktiivin käyttöönotto yrityksissä - Nieminen, Jaakko (My University, 2025)
Kestävyysraportointi on noussut tärkeäksi osaksi yritysten toimintaa ja siihen kohdistuvat odotukset ovat lisääntyneet sekä lainsäädännön että sidosryhmien vaatimusten myötä. CSRD-direktiivi laajentaa merkittävästi kestävyysraportoinnin soveltamisalaa ja asettaa yrityksille tiukempia raportointistandardeja European Sustainability Reporting Standards (ESRS) -viitekehyksen mukaisesti. Direktiivin tavoitteena on lisätä raportoinnin vertailukelpoisuutta, luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) käyttöönottoa yrityksissä. Tutkielmassa esitellään vastuullisuusraportointia yleisesti sekä pohditaan, miksi tällaiselle kestävyysraportointiuudistukselle on ollut tarvetta. Lisäksi tutustutaan CSRD-direktiivin aikaisempaan tutkimukseen ja selvitetään millaisia hyötyjä ja haasteita sen käyttöönotto tulee yrityksissä mahdollisesti aiheuttamaan. Tutkielmassa esitellään myös direktiiviin käyttöönoton aikataulu sekä pohditaan direktiivin käyttöönoton mahdollisia vaikutuksia esimerkiksi alihankkijoille. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Tutkimusta varten haastateltiin yhdeksää eri henkilöä kahdeksasta eri organisaatiosta. Haastateltavat henkilöt ovat omissa organisaatioissaan valmistautuneet CSRD-direktiivin käyttöönottoon. Laadullisen tutkimusmenetelmän koettiin sopivan hyvin tutkimukseen, kun tavoitteena oli hyödyntää asiantuntijoiden kokemuksia ja arvioita CSRD-direktiivin käyttöönotosta. Tutkimuksen perusteella havaittiin, että vaikka direktiivin tavoitteet ovat selkeät ja yrityksissä ymmärretään niiden tärkeys, käytännön toteutus on tuonut mukanaan haasteita ja aiheuttanut tarpeita lisäresursseille. Esimerkiksi kaksoisolennaisuusanalyysin toteutukseen liittyvät haasteet tunnistetiin laajasti. Tutkimuksessa kävi ilmi myös, että raportoinnin vaatimusten nopea käyttöönotto on ollut haaste erityisesti niissä yrityksissä, jotka eivät olleet aiemmin raportoineet kestävyydestään. Aineisto osoitti myös, että direktiivin pitkäaikaiset vaikutukset voivat edistää kestävyyden vahvistumista osana yritysten liiketoiminnan strategisia tavoitteita.
Keywords: kestävyysraportointi; vastuullisuus; raportointi; EU-direktiivit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|