Performance of leveraged ETFs during market volatility - Rautio, Arttu (My University, 2024)
ETFs have been gathering more and more attention and popularity amongst various types of in- vestors. During the last years, LETFs have been growing in popularity as well, and the total AUM of these products has been growing significantly. However, research on the subject has casted doubts on the performance of these funds. These findings, and significant losses endured by in- vestors during the 2008 financial crisis led to multiple warnings against these products by the financial regulators. The purpose of this study is to analyze the performance of LETFs during a period of market volatility stemming from the Covid19 pandemic (1.1.2020 - 30.6.2020). The empirical research of this paper utilizes a set of popular LETFs following the most common U.S. indices. The sepa- rate LETFs are formed into portfolios of similar funds for the analysis and comparison of different fund types and characteristics. The empirical research of this thesis is designed to provide insights on the effects of market con- ditions to these products for investors considering LETFs. The performance of these products is analyzed based on the absolute returns as well as their risk-adjusted metrics. The LETFs system- atically underperform and underleverage using the absolute metrics, this underperformance is ac- centuated on higher leverage ratios, inverse leveraged LETFs and longer holding periods. Risk- adjusted; the funds provided returns greater than their underlying indices during the most volatile market conditions, this effect was significantly stronger on the positively leveraged funds. This suggests that these funds can be a valid choice for an investor in the right market conditions when the mechanics of these funds are understood. This thesis provides a new outlook on the performance of the LETFs. The findings of the study are mostly in-line with earlier finding on their performance and the reasons behind the undesired characteristics of these funds, but it also provides a new investor-centric outlook on the validity of these funds utilizing the risk-adjusted performance metrics on the LETFs.

Viimeisen vuosikymmenen aikana ETF-rahastot ovat kasvaneet suuresti niin suosiossa kuin markkinaosuudessa. Vuonna 2006 markkinoille tulleet vivutetut ETF:t ovat erityisesti viime vuo- sien aikana kasvattaneet suosiotaan sijoittajien keskuudessa. Kuitenkin niiden tuottoja ja ominai- suuksia on kritisoitu laajasti niin tieteen kuin sijoittajienkin keskuudessa. Varhainen tieteellinen tutkimus, sekä 2008 finanssikriisin aikana vivutettujen tuotteiden käyttäjien kokemat merkittävät tappiot johtivat lopulta varoituksiin useilta rahoitusalaa sääteleviltä laitoksilta. Viimeisimpien vuosien tutkimus on kuitenkin osoittanut, että vivutetuissa ETF rahastoissa voi olla tarjolla myös abnormaaleja positiivisia tuottoja. Tämän tutkielman tarkoituksena on jatkaa aikaisempaa tutkimusta vivutettujen ETF-rahastojen tuotoista, keskittyen analysoimaan niiden tuottoja Covid19 pandemian aiheuttamassa korkean vo- latiliteetin markkinassa (1.1.2020-30.6.2020). Tutkimukseen valikoitiin yleisimpiä vivutettuja ETF-rahastoja, jotka seuraavat suurimpia Yhdysvaltojen pörssimarkkinoiden indeksejä. Vali- tuista ETF-rahastoista muodostettiin rahastotyypeittäin portfolioita empiiristä tutkimusta varten. Tämän tutkielman empiirisen osuuden on tarkoitus kontribuoida aikaisempaan tutkimukseen si- joittajalähtöinen näkökulma. Vivutettujen ETF-rahastojen tuottoja arvioidaan niin perustuen nii- den absoluuttisten tuottojen ja vastaavien indeksituottojen suhteeseen, kuin molempien riskikor- jattujen tuottojen vertailuun. Absoluuttisten tuottojen vertailussa vivutetut ETF-rahastot tuottivat systemaattisesti negatiivista alfaa, mutta riskikorjattuna pärjäsivät vertailuindeksejään paremmin. Tämä tutkielman tulokset indikoivat, että vaikka vivutettuihin ETF-rahastoihin liittyy systemaat- tisia ja rakenteellisia haasteita, jotka ovat sijoittajan kokemalle tuotolle haitallisia, ja joihin mark- kinaolosuhteet vaikuttavat, oikein käytettynä niillä voidaan saavuttaa puhdasta indeksisijoitta- mista korkeampia tuottoja riskikorjatuilla mittareilla arvioituna.
Keywords: pörssinoteeratut rahastot; volatiliteetti; tuotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance