Yrityksen erityispiirteet ja SOX-raportointi - Eestilä, Roosa Liisa (My University, 2022)
Yritysten tilinpäätösasiakirjat ovat tärkeitä informaation lähteitä markkinoille sekä sidosryhmille. Yhdysvalloissa vuosituhannen alun petosskandaalit aiheuttivat luottamuspulan tilinpäätösasiakirjoja kohtaan. Pohdittiin, että skandaalien syynä oli yritysten epäonnistuminen sisäisessä valvonnassa. Tähän luottamuspulaan lainsäätäjät vastasivat Sarbanes-Oxley-lain (SOX) säätämisellä. Ennen SOX:in säätämistä sisäistä valvontaa ei juurikaan säännelty lailla, vaikka se on ollut tärkeä osa-alue riskienhallinnassa. Lain tavoitteena on sijoittajien suojeleminen, kun pyritään parantamaan yritysten julkilausumien luotettavuutta ja paikkansa pitävyyttä. Hyvästä tarkoituksestaan huolimatta laki sai osakseen paljon kritiikkiä, erityisesti pykälistä 302 ja 404. Näiden pykälien velvoittamina yritysten oli raportoitava kvartaaleittain tai tilikauden päättyessä mahdollisista olennaisista kontrolliheikkouksista. Raportoinnin luominen vaati yrityksiltä paljon resursseja ja ajan kuluessa huomattiin, ettei yritykset onnistuneet raportoinnissa toivotunlaisesti. Lain säätämisen jälkeen on tehty paljon tutkimuksia siitä miten erilaiset tekijä yrityksen sisällä tai ominaisuuksissa vaikuttavat raportointiin ja lain vaatimuksiin sisäisen valvonnan tehokkuudesta.Tutkielman tarkoituksena on testata, onko yritysten erityispiirteillä merkitystä siinä, miten ne raportoivat olennaisista heikkouksista tai onko niillä olennaisia heikkouksia sisäisen valvonnan kontrolleissa. Erityispiirteinä tutkitaan yrityksen kokoa, kuten monissa aiemmissakin tutkimuksissa, mutta uudemmalla aineistolla. Toisena erityispiirteenä on yhtiön kotipaikka. Onko merkitystä, että onko yhtiön kotimaana Yhdysvallat vai onko yhtiö ulkomaalainen. Tutkimuksen aineisto koostuu Yhdysvalloissa vuonna 2019 pörssiin listatuista yrityksistä. Aineistoa rajattiin esikuva-artikkeleita mukaillen, esimerkiksi finanssialan yritykset jätettiin tutkielman. Tutkimus toteutetaan ristiintaulukoinnilla ja lisäksi tulkitaan Cramerin V:n sekä khiin neliön saamia arvoja, koska ristiintaulukko ei kerro muuttujien välisestä riippuvuudesta. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, että yrityksen koolla olisi merkitystä raportoinnissa onnistumisen kannalta. Tai että yhtiön kotipaikalla olisi merkitystä tehokkaiden sisäisten kontrollien kannalta. Kerätyllä aineistoilla oli käytettävä yksinkertaisempaa analyysia, joka saattaa vaikuttaa tulokseen.
Keywords: sisäinen valvonta; sisäinen tarkastus; raportointi; kontrolli; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|